Troche odejdę w temacie swojej odpowiedzi od Twoich pytań ale tematycznie nie odejdę zbyt daleko (coś jakieś bzdury mi wyszły hehe...). Oki sam miałem podobny problem z tym że ja nie zawitałem w serwisie ( tzn. dwie płytki rozpadły mi się w czytniku ale nie doszło u mnie do zniszczenia napędu). Dzięki temu zdarzeniu zauważyłem pewną rzecz że niestety częstym powodem pęknięć płyt w CDRom'ach są małe pęknięcia spowodowane nieumiejętbyn wyjmowaniem płyt z opakowań (szczególnie dotyczy to niektórych opakowań typu slim gdzie płyta jest bardzo mocno osadzona) a dokładnie chodzi o to, że wiele osób przy wyjmowaniu płyty wygina ją ( niestety jedną z takich osób jest moja siostra). Wygięcie takie prowadzi czasem do powstania niewielkich zarysowań (pęknięć) w środkowej części płyty. Zarysowania te mają duży wpływ na wytrzymałość płyty na siły działające na nią w czytniku i niestety płyty takie są bardzo podatne na zniszczenie. Sam posiadam w kolekcji pare płyt których nie wkładam do czytnika gdyż właśnie jedna z rys przekształca się w pęknięcie tzn widać że od środka płyta powoli pęka. Jednocześnie należy nadmienić że niektóre płyty pomimo tych mikropęknięć nie ulegają zniszczeniu.
Pa!
|