Dyskusja: Jakie płyty??
Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.06.2003, 22:18   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdzone: Fuji 48x i 52x, "Made in Germany". Niestety, trudno je kupić, a kosztują ok. 2,20 za sztukę.

Generalnie daj sobie w ogóle spokój z tanimi płytami mało renomowanych marek, takich jak te, które wymieniłeś - na większości z nich, nawet jak się rozpędzi do 32x, czasem nawet na chwilę do 40x, to zaraz potem wyhamowuje do 24, 20, czasem nawet 16x i taką prędkość utrzymuje do końca. Lepiej od razu ustawić nie więcej niż 20x. Niestety, nawet z tzw. markowymi płytami nie jest dobrze, np. kiepsko trawi TDK d-view, niewiele lepiej TDK Speed-X i Metallic.

Co ciekawe, próbowałem też w Nero CD Speed taniutkiego Hawka (prod. Ritek) i rozpędziła się do 40x i utrzymała tę prędkość prawie do końca, ale to była tylko próba prędkości zapisu - nic jeszcze na tych płytach nie nagrywałem naprawdę, więc nie wiem, jak się sprawdzą w rzeczywistości.

Jeśli korzystasz z Nero, zainstaluj Nero ASPI - nie instaluje się z Nero domyślnie; trzeba je ściągnąć od Ahead i zaisntalować ręcznie. Zauważyłem, że ta nagrywarka działa trochę lepiej, jak jest zainstalowane.