Cytat:
krzychupoznzn napisa***322;(a)
Witam.
Mam do was pytanie, zaraz ktoś napisze szukaj na gogle , szukałem, a chodzi mi o to czy jest jakis łątwy program którym mogę przekonwertować film w avi na format vcd, lub svcd dołaczyć do niego polskie napisy i zarazem bym mógł decydować na ilu cd ma się zmieścić.
|
po co odrazu Google - wystarczy przejrzeć nasze Forum
Cytat:
Próbowałem dołączonym programem do gazety komputer ekspert DVDRIP, daje się nim prawie wszystko zrobic poza mozliwością wyboru na ilu płytach na się mieścić film, może jest jakiś program podobny a spełniający to co napisałem wyżej.
I drugie pytanie jakim programem się wypala filmy vcd by na cdr były rodziały?
|
to, że w DVDRipie nie ma możliwości wyboru ilości CD (czyli tak naprawdę wielkości bitrate) wynika przede wszystkim ze specyfiki formatu VCD i SVCD. ten pierwszy ma stałe bitrate (1150 kbit/s) czyli w zależności od długości filmu wielkość pliku wynikowego i ilość CD będzie zawsze taka sama - nie można tego zmienić bo takie wymagania na ten standard. trochę bardziej elastyczny jest format SVCD ale tu też jest jedno zasadnicze ograniczenie - bitrate nie powinno przekroczyć 2500 kbit/s i być mniejsze niż 1500 kbit/s.
podsumowując: nie bardzo można w tych obu formatach zmiejszyć liczbę CD (bo o to ci pewnie chodzi). standardowy film (ok. 120 min.) w formacie VCD zawsze musi być na dwóch płytkach a przypadku SVCD bedzie to dwie (gorsza jakość) albo trzy (normalna jakość).