Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.06.2003, 22:33   #10
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W tym teście, który przywołujesz, sugerują, że przewaga wydajności 865 nad 875 może brać się z jakichś sztuczek z PAT - a więc jest to w pewnym sensie niemiarodajne jeśli chodzi o obiektywną ocenę wydajności.
Jeśli w 9 testach wygrywa urządzenie A, a tylko w jednym - urządzenie B, tzn. że np. metodologia testowania w tym ostatnim jest w jakiś sposób jednostronna i daje przewagę jakiejś jednej zalecie. A więc zgódźmy się, że obiektywnie rzecz biorąc 875 jest wydajniejszy.

Pytanie: czy 875 ma nad 865 jakąś przewagę (poza wydajnością), która mogłaby Cię w jakiś sposób blokować w przyszłości (np. 875 obsługuje jakieś procesory, pamięci, itd., czego nie robi 865)? Gdybyś np. w przyszłości chciał coś wymienić, czy jest taka możliwość, że 875 będzie to obsługiwał, a 865 już nie i musiałbyś wymienić płytę główną?
Jeśli tak, to warto zastanowić się nad 875. Jeśli nie, i jedyna jego przewaga to wydajność, to chyba nie warto.
Poza tym, piszesz, że płyta Intela nie ma dźwięku ani FireWire, a więc musiałbyś je dokupić (i zapchać nimi sloty PCI!). Karta FireWire kosztuje ok. 100 - 150 zł., najtańszy dźwięk - 45. Ewentualnie możesz kupić za niecałe 300 zł. kartę SB Audigy player OEM, która ma też jeden port FireWire i załatwia Ci obie sprawy, przy dźwięku nieporównanie lepszym od dowolnego układu zintegrowanego z płytą główną. Ale wszystko to kosztuje i pewnie zbliżyłbyś się do tych 900 zł., jakie musiałbyś zapłacić za ASUS-a z i875.

W zeszłym roku ja chyba ze dwa miesiące zastanawiałem się, co kupić! ^_^ ^_^ I jak już wybrałem, to zaraz potem pojawiły się nowe modele!