|
Od ponad roku mam Sapphire Radeon 7500 - kupiłem ją dlatego, że zależało mi na dobrej jakości wyświetlanego obrazu oraz sprawnej obsłudze dwóch monitorów jednocześnie. W chwili obecnej żadnych rekordów wydajności karta ta nie pobije (poza mało obecnie wydajnym procesorem ma ona dość nisko taktowaną pamięć, a ponieważ kości pamięci są wolne, nie bardzo daje się podkręcać), ale prawie w ogóle nie grywam i wydajność w grach nie ma dla mnie zasadniczego znaczenia. Natomiast jakościowo nie mam jej nic do zarzucenia. Początkowo moje wątpliwości budził wiatrak z radiatorem przyklejonym po prostu do procesora (bez żadnego dodatkowego mocowania), ale jak dotąd działa bardzo cicho. Wyjście TV jest bardzo dobre, trzeba tylko pamiętać o tym, że choć można podłączyć jednocześnie trzy urządzenia: dwa monitory i TV, karta może podawać sygnał jednocześnie tylko na dwa - albo dwa monitory, albo jeden monitor i TV. Przypuszczam, że nowsze karty też tak mają. Myślę, że jeśli wybierzesz kartę Sapphire, Hercules albo Gigabyte, nie będziesz żałował.
W ogóle - gdzieś czytałem, że podobno ATi trochę przykręciło śrubę producentom kart z ich chipami. W pewnym momencie pojawiło się sporo wyrobów "Powered by ATi" które, delikatnie mówiąc, odbiegały nieco od specyfikacji producenta układu, i ATi podobno wzięło się za to i obecnie jakość tych klonów podniosła się - a karty Herculesa i Gigabyte podobno naprawdę są bardzo dobre.