Dyskusja: mp3/WAV na AC3 5.1
Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.06.2003, 10:22   #6
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
kefir napisa***322;(a)
Tak chcę zrobić ze stereo pięć kanałów. Wiem że to jest prowizorka ale nie wiem czy słyszałeś w akcji filtr Matrix-mixer który puszcza wszystko na 5 kanałów + SW nawet jeżeli jest źródło 2 kanałowe. Nie wiem ale u mnie się to sprawdza i wrażenia odsłuchowe mam znacznie przyjemniejsze. Rozumiem że to jest oszukaństwo ale co w dzisiejszym świecie komputerowym nim nie jest
Matrix mixer jest fajny ale trudno tu mówić o przestrzennym dźwięku - jest to raczej znany od dawna trick zwany "all channel stereo". jezeli chcesz uzyskać dźwięk "przestrzenny" ze źródeł stereo to jak narazie chyba najlepsze efekty daje dekoder Dolby Prologic II - mam go w swoim amplitunerze i słucha się tego bardzo przyjemnie na 6 kolumnach, o ile oczywiście ścieżka audio jest dobrej jakości...

Cytat:
Acha ... na doom9.org nie znalazłem tego o co mi chodzi (szukałem tam już wcześniej)[/B]
kiepsko szukałeś: http://forum.doom9.org/showthread.ph...stereo+AND+5.1

Cytat:
Poza tym Cool Edit operuje chyba na Wav'ach i nie wiem czy efekt głębi dźwięku będzie taki jak przy Matrix-mixer. [/B]
hmmm - nie wiem czy wiesz ale AC3 to format kompresji dźwięku a plikami bazowymi są osobne ścieżki właśnie w plikach *wav albo *aiff itp. miksuje się np. 6 nieskompresowanych, niezależnych ścieżek i zapisuje potem jako AC3 5.1