Ja musiałem zagłosować na : "
Korzystam z kopii pirackich programów komercyjnych. " Wszystko - od góry do dołu mam albo scrackowane ,albo to jakieś piraty.OWszem jest kilka orginałów np Win95,Win98 , kilka Gier i Programów (Encyklopedie , Microsoft Works 2000).Nie mówię tego żeby się pochwalić jaki to ze mnie cracker itp. Po prostu realia są straszne

Wśród moich znajomych są takie przypadki ,że facet w sklepie podczas kupowania komputeraz mówił ,że za 30zł (czy nawet za darmo) wgra pirata Win98 i będzie po sprawie

Żenada

Jeżeli chce się uniknąć odpowiedzialności karnej to najlepiej nie kupować kopii przez www, ani nie używać P2P ,a jedynie "pożyczać" od kumpli.Tylko ,że jak się zastosuje do tych ograniczeń to tak naprawdę zaczyna się używać raczej orginały albo znacznie zmniejsza się "zdobywanie nowości".Hmm ,a czy cena odgrywa taką wielką rolę ? Moim zdaniem to zależy od natury człowieka.Nawet gdyby software byl po 40zł to i tak duzo osób by wolało wydać te 40zł na upgrade sprzętu (no chyba ,żę Bill Gates wypuściłby swoje progsy za taką cenę ^_^ ).Aktualnie następuje rozkwit nielegali ,a to za sprawą P2P.Co prawda powstają kampanie antypirackie , co jakiśczas słysyzmy o karach ,ale jakoś nikt tym się zbytnio nie przejmuje ( w każdym razie niewielki procent).Kto wie gdyby kary pieniężne stały się surowe to może w PL załamałby sięten proceder.Póki co prawo mamy łagodne (raczej) przestępcy się nei boją , więc tym bardziej piraci nie mają sięczego bać

Uff ,ale referat.Wiem ,że pewnie powtózyłem to co pisaliście wcześniej (nie czytałem) ,ale chcialem napisać co o tym wszystkim myślę.