Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.07.2003, 19:37   #14
djc
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.08.2002
djc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Jakkolwiek Laser szykuje się do zmiany Biosu zanim jeszcze chyba kupił płytę ^_^ ^_^, to nie całkiem zgadzam się z djc. Upgrade biosu może być bardzo wskazany, bo w chwili obecnej, gdy co chwila powstają nowe chipsety, a nowy model płyty głównej rzadko produkowany jest dłużej niż przez pół roku, to wręcz oczywiste jest, że przy takim tempie przygotowywane w pośpiechu biosy muszą mieć mniej i bardziej poważne błędy. Np. do płyty Gigabyte VRXP (chipset VIA KT 333) w ciągu pół roku pojawiło się chyba 10-12 wersji biosu, usuwających kolejno różne błędy lub dających jakieś nowe funkcje czy możliwości.
Pewnie, że upgrade jest wskazany, ale pod warunkiem, że coś wnosi dla użytkownika. Ja mam płytę Asusa A7N8X Deluxe (jeszcze w wersji pierwszej) z biosem 1002A. Aktualnie dostepny jest bios 1004.
Biosy 1003 i 1004 w sumie wnoszą lub poprawiają 7 rzeczy. Z czego żadna z nich nie jest ani konieczna ani przydatna dla mnie.

Jest błąd obsługi klawiatur i myszek na USB po XP - nie używam i w najbliższym czasie nie zamierzam używać.
Wnoszą obsługę nowych procesorów - przez najbliższe co najmniej dwa lata nie zamierzam zmieniać procesora.
Poprawiają kompatybilność z jaimiś kośćmi ramu. Akurat mam kości innego producenta.
Błąd związany z kartą Radeon 8500 - nie posiadam i niezamierzam jej kupować.
Dodaje na POST scren informacje czy pamięć pracuje w trybie dual czy single. Taki sobie wodotrysk, który przecież nie musi być koniecznie.
Poprawia transfer na dyskach skonfigurowanych jako RAID0 pod 2000 i XP - na razie nie mam tyle kasy, żeby sobie kupić dwa dyski serial ATA i zakładać sobie macierz.
Naprawia zamykanie win98, jeśli ktoś używa myszki USB.

Więc jak widzisz biosy płyt nie zawsze mają dużo błędów. Powyższe pozycje nic dla mnie nie wnoszą, więc upgrade biosu płyty jest zbędny. Tym bardziej, że jak do tej pory system chodzi bardzo stabilnie. XP na tej płycie nigdy się jeszcze nie zawiesił (oczywiście nie tylko płyta na to wpływa).

Oczywiście nie znaczy to, że nigdy nie upgraduje biosu na tej płycie. Być może pojawi się jakieś urządzenie, które bez upgradu biosu, nie będzie chciało chodzić tak jak powinno. Ale dopóki nie ma takiej potrzeby to po prostu upgradów nie robię. To jest tylko moje zdanie, każdy może robić jak uważa.
djc jest offline   Odpowiedz cytując ten post