Dzięki,
za każdą poradą jestem mądrzejszy, więc proszę o jeszcze parę sugestii bo mam jeszcze pytania:
1.W MyDVD (jest ramka!) w UVS6 i UVS7 i UMF2(?) nie znalazłem - może źle szukałem? Nie zmienia to faktu, że nie umiem przesuwać klawiszy w menu. Te programy je wstawiają wg jakiegoś szablonu i basta. Chyba, że znowy czegoś nie wiem. Próbowałem przycinać obraz do z 720 do 704 linie w TMPGEnc (gdzieś przeczytałem, że tak trzeba), ale to nie pomogło. Pewnie za mało. Skutek był tylko jeden - w UVS7 obraz został "rozciągniety" wklejone kursory i na TV było bez zmian.
2. Co do pola A czy B. Co powinno być pierwsze w PAL-u? Kamerę mam SONY DCR-TRV25E. Ustawienia zaproponował przy ściąganiu do PC Ulead VideoStudio6 sam, ma taką opcję - autodetekcji.
W każdym razie obraz wydaje się takiej jakości jak z kamery. Nie ma "grzebieni" ( takie grzebienie miałem, jak próbowałem odtwarzać te same pliki na TV w systemie NTSC).
W karzdym razie spróbuję coś zgrać z kamery dając pole B i potem wypalić DVD i na TV. Ciekawe co mi z tego wyjdzie?
3. Jeszcze jedno. Czy dobrze zrobiłem zamieniając w fonii 48000 kHz zamiast proponowanych przez UVS 44100 kHz?
Pozdrawiam
|