Cytat:
VioLeNcE napisa***322;(a)
A co uważacie na temat 120 GB MAXTORA (7200) za 498 zł?
CO oznaczają 8MB cache i czy moglibyście coś opowiedzieć o interfejsach? Jakieś podstawowe dane
|
Witam !
Trzeba by przekopac testy ale z tego co pamietam pod wzgledem wydajnosci WDC który Ci podalem jest najszybszy - z testów rowniez wynikalo ze MAXTOR po pewnym czasie zaczyna byc bardzoej slyszalny - a róznica MAXTROR a WDC w cenie jest praktycznie zadna
Teraz o cache'szu - jest to bufor tak jak w nagrywarce słuzy do przechowywania danych zanim "trafia" do hdd i zanim wyjda z hdd

ogólnie im wiecej tym lepiej.
Interface'y - IDE w wersjach 66/100/133 - pierwszy juz wychodzi z uzycia stosowany na starszych płytach np BX

wprowadzono po nim wersje 100 - która przyniosła wzrost transferów i praktycznie jest to dzis standard i uzywa sie go najbardziej powszechnie

jest jeszcze wersja 133 ale nie ma duzej róznicy miedzy 100 a 133 tepretycznie powinna byc ok 30% ale niestety tak nie jest.
Producenci stosuja najczesciej wersje 100 - ale zdarzaja sie wyjatki - chyba wlasnie MAXTOR i nie wiedziec czemu najnowsze modele IDE WDC sa wyposazone w wersje 133 ...
jest jeszcze SATA - całkiem nowy standard - maja byc 3 wersje na dzis istnieje pierwsza wersja 150 - któa powinna teoretycznie zapewnic transfery rzedu 150mb/s ale wg testów wyglada to mniej ciekawie i te hdd powtarzam wg testów nie sa duzo szybsze od IDE 100 !! - tutaj nalezaloby zapytac posiadaczy hdd na SATA a wiem ze tacy sa

dyski dla sata sa juz na rynku ale sa jeszcze mało pojemne z tego co pamietam WDC RAPTOR ma 36GB nie wiem jak Seagate.
Istnieje jeszcze cos takiego jak SCSI - ale do zastosowan domowych raczej go sie nie uzywa - powód nieslychanie drogie dyski i kontrolery ale oferuje to niezła wydajnosc
To tyle pamietam z tego jak sam szukałem hdd

pozdro