Dyskusja: Zakup obudowy
Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.07.2003, 10:57   #5
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeszcze do niedawna większość oferowanych u nas obudów była koszmarnie brzydka, z jakimiś wielkimi fantazyjnymi srebrnymi przyciskami itp. - ohyda! Teraz projektanci na szczęście trochę się uspokoili. To tyle o aspekcie estetycznym.

Użytkowo:

1) zwróć uwagę na przycisk Power i przycisk Reset - czy nie są tak umieszczone, że możesz je nacisnąć przypadkiem albo przez pomyłkę. Ja np. w swojej odrobinę spiłowałem od spodu przycisk Reset, żeby mniej wystawał i żeby trzeba go było głębiej wcisnąć.

2) wyprowadzone na przód obudowy gniazda - USB obowiązkowo, FireWire może się przydać.

3) co najmniej 4 szerokie zatoki na napędy 5,25 cala, dostępne od zewnątrz. Może nie będziesz miał aż czterech napędów CD/DVD/RW, dyski twarde też rzadziej montuje się w kieszeniach, ale są przecież różne dodatkowe panele przednie do płyt głównych, kart dźwiękowych, z czytnikami kart pamięci - wolne miejsce może się przydać.

4) dwie zatoki 3,5 cala dostępne od zewnątrz - jedna na stację dyskietek, a druga może się przydać np. na dodatkowy mały panel z czytnikiem kart pamięci, dodatkowymi gniazdami wyprowadzonymi na przód, itd.

5) koniecznie obejrzyj wnętrze obudowy. Zobacz, ile jest wewnętrznych zatok na napędy 3,5 cala (twarde dyski). W mojej obudowie ("dziadowski" Tracer 575 za 130 zł.) są na nie gniazda od dołu aż do stacji dyskietek, więc mogę włożyć chyba aż 5 (!) twardych dysków. Oczywiście nie mam aż tyle, ale pozwala mi to zamontować dyski ze sporymi odstępami między nimi, co zapewnia im dobrą wentylację. A nawet gdybym zapełnił wszystkie gniazda, i tak jest między nimi trochę miejsca na przepływ powietrza. W wielu obudowach są tylko dwa miejsca tuż pod stacją dyskietek, a napędy umieszczone są jeden tuż przy drugim, bez przerwy na przepływ powietrza. To prosty sposób na wykończenie dysków.

6) Dodatkowe miejsca na montaż wentylatorów, z przodu i z tyłu

7) Zasilacz - w większości obudów jest standardowy; czasem warto go wymienić na coś lepszego - bardziej wydajnego, cichszego - np. z regulacją obrotów wiatraka

8 ) zaślepki do zatok 5,25 cala z odchylaną klapką na szufladę CD to niestety w wielu przypadkach bajer - klapka może zaczepiać o spód szuflady CD i pożytek z niej żaden.

Jak pisałem - mam "dziadowskiego" Tracera 575 za 130 zł., ale spełnia moje wymogi, zarówno estetyczne (jest bardzo neutralny i spokojny wzorniczo) jak i użytkowe - myślę tylko trochę o jej wyciszeniu - np. zakupie lepszego zasilacza z cichym wentylatorem o regulowanych obrotach.

Ostatnio zmieniany przez puch : 13.07.2003 o godz. 10:59
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post