Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.07.2003, 11:54   #14
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W zasadzie nie mam zdania. Kiedyś kolega miał Epsona, karmił go "fałszywymi" atramentami, i w końcu wysiadła my głowica drukująca, a jej wymiana była ekonomicznie nieuzasadniona. Nowe Epsony mają układ elektroniczny w nabojach, zapobiegający używaniu niefirmowych atramentów - żeby użyć takiego atramentu, trzeba ten układ przeprogramować. Producenci niefirmowych atramentów dostarczają takie urządzenia, ale to wszystko kosztuje. Jeśli chodzi o jakość wydruków - nic nie wiem. Przypuszczam, że w chwili obecnej żadna z czterech głównych firm nie wybija się ani nie odstaje znacząco od innych - wyścig jest bardzo wyrównany.
Przede wszystkim zastanów się, co chcesz drukować (dokumenty tekstowe, dokumenty z ilustracjami, czy kolorowe zdjęcia) i w jakiej ilości - i do tego dostosuj zakup. Nie ma sensu kupowanie drukarki foto z sześcioma kolorowymi atramentami, ale bez czarnej głowicy, jeśli będziesz drukował dokumenty tekstowe, z zdjęcia raz od wielkiego dzwonu - i odwrotnie.
Sprawdź też miesięczną obciążalność drukarki. Najprostsze mają 500 stron miesięcznie, czyli ok. 15 stron dziennie. Lepsze - 1000. Ja mam HP z serii Professional, 3000 stron miesięcznie - i nie żałuję, choć aż tyle nie drukuję - ale drukarka działa dotąd bezbłędnie.