To i ja wtrace cos od siebie, bo nie tak dawno sam kupowalem drukarke, wiec moze jakies moje rady i opinie okaza sie dla Ciebie istotne.
Dosc dlugo zastanawialem sie, jaki model i rowniez, a moze przede wszystkim, jakiej firmy wybrac. Z tym, ze Canona i Epsona odrzucilem na samym poczatku. Jesli chodzi o tego pierwszego, to po prostu nie mial wtedy zadnego modelu, ktory spelnialby moje wymagania (jakosc/cena), poza tym jakos do konca nie bylem przekonany do tej firmy, mimo, ze jest dosc znana i raczej chwalona. Epson natomiast plasowal sie zawsze na koncu jesli chodzi o jakosc wydrukow fotograficznych (nawet w drozszych modelach), a jak juz wydawalem dosc duzo pieniedzy (okolo 600zl), to chcialem za nie otrzymac najlepsza mozliwa jakosc. Ostatecznie wyboru musialem dokonac pomiedzy Lexmarkiem Z65, a HP5550. Zdecydowalem sie na ta ostatnia i uwazam, ze to byl dobry wybor, chociaz niewykluczone, a nawet bardzo prawdopodobne, ze z Lexmarka rowniez bylbym zadowolony.
Jesli chodzi o parametry, jakie warto byloby brac pod uwage, przy decyzji, to na pewno spojzysz na rozdzielczosc i szybkosc wydrukow. Wiesz jednak zapewne, jak to jest z tym, co podaja producenci, wiec specjalnie sie tym nie kieruj. Rozdzielczosc 1200 na 4800 to teraz juz praktycznie standard nawet w modelach ponizej 300zl, wiec mozna na to praktycznie nie patrzec, a jesli chodzi o szybkosc, to i tak wszystkie drukarki teraz sa dosc szybkie, wiec rowniez jest to niespecjalnie istotne.
Dla mnie wazniejsza bylaby pojemnosc zbiornikow z tuszem, mozliwosc uzywania nabojow alternatywnych (jak wspomniane zostalo wyzej Epson ma przeciwko temu zabezpieczenie, ktore naturalnie mozna obejsc, ale wiaze sie to z dodatkowymi kosztami, ktore sa po prostu zbedne), no i ogolnie ich ilosc. Niektore firmy w drozszych modelach (jednak za przystepna juz cene ponizej 500zl) daja nawet po 5-6 osobnych pojemnikow z tuszem. Na pewno drukowanie jest wtedy bardziej ekonomiczne.
Nie bez znaczenia jest rowniez halas, jaki wydaje drukarka, ale tutaj juz Ci nic nie podpowiem. Jesli jest to dla Ciebie wazne, to popros o demonstracje w jakims wiekszym sklepie, albo supermarkecie (tylko bron Boze tam nie kupuj

).
No i bardzo waznym elementem, przynajmniej dla mnie, byl rowniez wyglad zewnetrzny. Niewykluczone, ze to wlasnie ta cecha przewazyla na korzysc HP. Model 5550 jest dosc oryginalny, ale mi bardzo sie podoba
Podsumowujac. Gdybym chcial Ci teraz polecic jakis model zdecydowanie bylby to ten, na ktory ja sie zdecydowalem, czyli HP 5550. Ja dalem za niego 575zl (jakies 3 miesiace temu), ale teraz kosztuje najtaniej nawet 389zl, co za drukarke takiej jakosci wydaje mi sie cena wrecz smieszna. Naprawde mysle, ze nie ma sie nad czym zastanawiac, chociaz oczywiscie polecam Ci rozejzenie sie wsrod pozostalych producentow i sprawdzenie, co teraz oferuja. Wiem, ze Lexmark wypuscil cala nowa serie drukarek i na pewno sa tam przyzwoite modele. Zdecydowanie ladniejszy jest wyglada niz przy poprzedniej serii i musze przyznac, ze naprawde przypadl mi do gustu.
Zreszta niewykluczone, ze sam bede sie za jakis tydzien zastanawial, jaka drukarke kupic, bo moja niestety jest w serwisie (ale uspokoje Cie - to raczej nie sa jakies szczegolnie wadliwe drukarki, moja zreszta tez nie powiedzialbym, zeby miala konkretna awarie - po prostu uzylem jakiegos zupelnie niefirmowego papieru, o zupelnie innym rozmiarze i nawet rowno nie przycietego, no i oczywiscie sie zablokowal przy wychodzeniu - wyciagnalem go, ale zadzialala jakas blokada, ktorej nie potrafilem wylaczyc - w serwisie tez nie potrafili wiec uparli sie, zeby wyslac ja do siedziby HP, chociaz ja w miedzyczasie do nich zadzwonilem i juz wiedziale, co trzeba zrobic - no coz ich sprawa, a moja wina - drukarka wedlug mnie jest bardzo dobra), ale juz od chyba 17 dni, wiec calkiem mozliwe, ze nie zechce przyjac jej z powrotem (termin wynosi 14 dni) i zazadam zwrotu pieniedzy. Wtedy bede sobie musia jakas drukarke kupic, ale chyba zostane przy tym samym modelu, bo naprawde mi sie podoba (co najwyzej zobacze jakis o oczko wyzej, ale raczej sie na niego nie zdecyduje, bo juz wyglada nie ten sam

).
Jakbys mial jakies pytania, to pisze. Moze bede w stanie Ci pomoc