Wysylanie plikow bedac za Firewallem...
Mam nastepujacy problem. Otoz jestem podlaczony do internetu w ramach tzw. sieci osiedlowej (lacze stale). Sek w tym ze wszystkie bloki podpiete sa do jednego glownego "centrum",a IP sa nam przydzielane w obrebie LAN-u (poza routerem mozna je rozbic sobie o kant chu*a). Problemy mialem juz przy wysyalniu przez GG plikow ("Obie strony znajduja sie za firewallem."), ale gdy wspolpracy odmowilo stare, dobre DCC nie wytrzymalem. Wpadlem na pewien pomysl, ale Inernet istneije juz tyle lat, ze ktos zapewne wpadl na to przede mna. Chodzi mi o porgram, dzieki ktorem 2 strony znajdujace sie za routerami (roznymi!) mialy mozliwosc udostepniania sobie plikow na zasadzie "wirtulanego FTP", to jest : wlaczam program, wpisuje IP Routera, IP moje wewnetrzne i folder, ktory chce, aby byl widziany jako zawartosc FTP, a ktos wpisujac IP u siebie widzi zawartosc "wirtualnego FTP". Oczywiscie tylko w wypadku uzywania przez obei strony tego programu, bo w przeciwnym wypadku zorbilby sie chaos w sieci przez takie zonglowanie IP'kami. Wierze, ze nei jestem pierwszym, kotrego ten problem neka... Prosze o szybka i konkretna odpowiedz ludzi zaznajomionych z tematem :-)!
|