Cytat:
RobsYoda napisa***322;(a)
Jabba nie czekasz? za miesiąc, dwa bedą już dostępne prędkości x8
|
Wiesz co, u nas (szczególnie na prowincji, he,he) nowinki wchodzą wolniej, czekać trzeba by ze 2-4 miesięcy. Prędkość x8 jest atrakcyjna ale obawiam się, że czytniki stacjonarne DVD chętniej będą odczytywały płyty nagrane x1, x2 niż x4 czy x8. Wiesz jak jest z płytami CDRAudio. Najlepsze jest rippowanie x4 i x8 oraz wypalanie x4 i x8. Szybsze (szczególnie palenie) jest oczywiście mozliwe i często nieźle wychodzi, ale prawdopodobieństwo trzasków, cyków i innych odgłosów jest spore. Nie raz już klęliśmy z kolegami na płyty , nie dość ,ze nagrane na kiepskim nosniku, to jeszcze wypalone x16 czy więcej. I na muzyce było tyle zakłóceń, że aż strach. Dane oczywiście to co innego...
Oczywiście mam nadzieję ,że mój czytnik bezbłędnie będzie czytał płyty nagrane x4 ale na razie nie wiem czy tak będzie. Zresztą nawet tu na forum, ludzie coś nie piszą czy ich czytniki czytają płyty nagrane x4.. Tak sobie myślę ,że do dobrych filmów, które zechcę zachować na dłużej, zastosuję lepsze nośniki (TDK,Verbatim), tak jak do muzyki. Mam nadzieję,ze nośniki będą tanieć. W końcu jeszcze nie tak dawno kupowałem paczkę 10 Verbatimów CDR za 50 zł (czyli sztuka 5 zł). A teraz TDK są w sklepiku za 1,40 zł z wałka. Tak więc może bedą dobre płytki DVDR za 3-4 zł ?
Pozdrawiam
Jabba