Jesli masz nagrywarke LiteOn lub oem (LiteOn robi tez nageywarki dla innych firm np. niektore modele TDK, Traxdata) to mozesz uzyc kilku programow. Ja polecam WSES. Co prawda jest to program ktory uruchamia sie pod DOS'em z lini komend i posiada opcje niebezpieczne dla nagrywarki w rekach niedoswiadczonego uzytkownika, ale dla mnie jest on najbardziej wiarygodny. Sa tez jego odpowiedniki dla Windows, KProbe i CDDoctor. Wszystkie one mierza poziom bledow C1 i C2. Oczywiscie im mniej tych bledow tym lepiej. Jesli chodzi o bledy C1 to jest pewna tolerancja gdyz nie da sie ich wogole wyeliminowac, natomiast jakiekolwiek bledy C2 (przynajmniej dla mnie) dyskwalifikuja nosnik. Jesli natomiast masz nagrywarke innej firmy to mozesz uzyc Nero CD Speed z pakiedu Nero Burning Rom. Jednak dla mnie jest on malo wiarygodny gdyz nie podaje ilosci bledow, a tylko odczyt poszczegolnych sektorow i opisuje je w trzech stanach (prawidlowy, uszkodzony i niedajacy sie odczytac). Poza tym powtarzalnosc testow w Nero CD Speed pozostawia bardzo wiele do zyczenia, co nie swiadczy dobrze o jego dokladnosci. Sa tez narzedzia dla nagrywarek Plextor'a, dzialajace podobnie do tych z LiteOn'a.
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 18.07.2003 o godz. 15:59
|