Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.07.2003, 20:06   #7
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Luke napisa***322;(a)
...Jak już ktoś powiedział nagranie płyty jest tańsze niż kasety, a płyta jest droższa. Ktoś powie: kup kasetę. Ale ja nie zamierzam przewijać jej w tę i z powrotem, aby posłuchać wybranych utworów, a kasety nie zrzucę na mp3, aby jej posłuchać we WŁASNYM zakresie.. Sądze, że wysoka cena płyt bierze się stąd, że po pierwsze ludzie chętniej kupują płyty, a jak wiadomo czym chętniej ludzie kupują produkt, tym bardziej cena będzie wyśrubowana, a po drugie to płyty są przede wszystkim piracone, więc może chcą to sobie odbić. No dobra, ale ja się pytam: co mnie to wszystko obchodzi? Jak narzekacie na piractwo, to zmniejszcie cenę płyty do tych 20-25 zł. Wtedy spora część ludzi mając do wyboru: pirat: 15 zł (niepewny, może być źle lub za szybko nagrany i to na płycie kiepskiej jakości) i oryginał 25 zł (pewny, z okładką i w ogóle) wybierze oryginał. I niech mi nikt nie opowiada historyjek z podażą i popytem, bo obecna cena płyt jest moim zdaniem znacznie wyższa od ceny równowagi. Dlatego muzykę mam raczej ze źródeł innych niż sklepy. I nie zbieram byle czego, co w łapy wpadnie, miałem 9 GB mp3-ójek od kumpla, przejrzałem jako tako i zostawiłem sobie z tego 500 MB.
z tego co sie orientuje (niestety tlocznie i wydawcy nie chca chwalic sie, a dlaczego to kazdy wie - gdyby powiedzieli ile kosztuje wytloczenie plyty to ludzie wpadliby we wscieklosc) to przy wytloczeniu 100 000 plyt koszt jednostkowy wynosi 1 zl (nie pamietam juz w tej chwili dokladnie, ale chyba byla tam jeszcze mowa o poligrafii). czyli w najgorszym wypadku niech to bedzie 2 zl z poligrafia. bez komentarza.
a czemu plyty sa drozsze od MC? jakis nadety gostek z branzy (hamerykaniec) tlumczyl to tym, ze dzwiek z plyt kompaktowych jest lepszy niz kaset. tylko czy oni poniesli z tego tytuly jakies dodatkowe koszty? nie. to sluchacze, aby cieszyc sie tym lepszym dzwiekiem musza zainwestowac w sprzet.
jak kiedys pisalem specjalna komisja w USA miala zajac sie prawa wysokich sen CD'kow, ale chyba ktos zatkal komus buzie salata (od czego jest lobbing - lapowkarstwo w imieniu prawa).
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post