Cytat:
Fafer napisa***322;(a)
To nie jest pojedynczy post i nie jest niejasny.
Przeklądnąłem kilkadziesiąt postów w kilku wątkach i zaden nie popierał Twojej tezy. Być może jakiś z poparciem był i go przeoczyłem ale gro postów była za nieokaleczaniem obrazu deinterece'ingiem.
Być moze specyfika twojego DVD lub telewizora albo porównujesz obraz na stopklatce sprawia, że takie odnosisz wrażenie. W każdym razie jesteś pierwszą i jedyną osobą od której słyszałem że lepiej zlikwidować przeplot.
Pozdrawiam
|
ja też przeglądałem wczoraj dział "Edycja..." na Doom9 i nie znalazłem licznych postów "za nieokaleczaniem obrazu deinterece'ingiem" - chodzi oczywiście o materiał DV. oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to sztuczne "poprawianie" obrazu ale u mnie taki obraz lepiej. w końcu obraz wyświetlany progresywnie powinien wyglądać lepiej niż z przeplotem - po takim zabiegu traci się trochę na ostrości ale obraz jest za to mniej ziarnisty i lepiej wygląda w scenach dynamicznych. często spotykałem się z sugestią jego likwidowania, szczególnie na stronach o Divx. żeby to zrobić ze swoimi filmami z kamery też wpadłem po lekturze forum Dommo9, więc istnieją zwolennicy tego rozwiązania.
powtórzę - dla mnie to sprawa indywidualnych wrażeń z porówniania moich dotychczasowych filmów. może znaczenie ma fakt, że mój telewizor ma progresywne skanowanie ? po jego włączeniu chyba każdy rodzaj obrazu (TV, DVD, VHS) wygląda lepiej...