Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.07.2003, 10:54   #6
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To dziwne, że po opróżnieniu bufora płyta jest do wyrzucenia. Nagrywarka 8400 ma duży bufor własny (8 MB), a oprócz tego układ Super Link, chroniący przed skutkami przerwy w dopływie danych i opróżnienia bufora. Uwaga: układ ten można w tej nagrywarce wyłączyć - sprawdź w Nero, czy na pewno jest włączony. Poza tym eksperymentalnie stwierdziłem, że przy 8MB buforze i sprawnym komputerze można nagrywać z prędkością co najmniej 24x przy wyłączonym układnie Super Link - bufor nagrywarki skacze, ale jest wystarczający. Przy włączonym Super Link nie powinno być kłopotów nawet wtedy, gdy przegrywana płyta ma błędy, jest porysowana, i CD-ROM ma problemy z jej odczytem.

Kilka lat temu miałem jednak problem podobny do Twojego - nie mogłem przegrywać w locie z CD-ROMu LG 32x na nagrywarkę LG 4x4x24. CD-ROM w pewnym momencie zacinał się przy odczycie - i kiszka! Dlatego musiałem prawie zawsze kopiować poprzez obraz na dysku. Gdy wymieniłem napęd CD na ASUSa 50x, wszystkie problemy minęły jak ręką odjął.

Przyszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy - jeśli kopiujesz płyty zabezpieczone przed kopiowaniem, odczyt niektórych z nich zajmuje napędowi bardzo dużo czasu - dlatego, o ile wiem, lepiej jest to robić poprzez obraz płyty na dysku twardym.