Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.07.2003, 14:30   #4
elfka
Bywalec

Data rejestracji: 15.04.2002
elfka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety ale ClonyXXL nie wykrywa żadnego zabezpieczenia typu Safedisk. Podaje tylko że wykrył błędne sektory.

Druga sprawa to taka, że już wcześniej czytałam ten poradnik, który napisał Vluka ale skoro nie wiem jakie to zabezpieczenie to nie wiem na czym mam się skupić. Na płycie nie ma plików które niby powinny być w momencie kiedy jest to Safedisk. Poradnik podaje, że: "Błędne sektory pomiędzy 800 a 10000 są normalne - to część zabezpieczenia" Jednak u mnie owe sektory są poza tą skalą i zaczynają się od 299867. W Alcoholu kiedy mam włączone szybkie pomijanie błędnych sektorów wylicza mi te sektory strasznie wolno. Natomiast kiedy mam to wyłączone to idzie jeden za drugim dość szybko ale procenty jakoś stoją w miejscu.

A co to fastdump to niezbyt rozumiem ten opis. Po co włączać emulację w Daemon tools skoro ja to mam w napędzie fizycznym.

Krótkie how-to:
Włóż zabezpieczoną płytę do napędu. <-- no OK mam to w napędzie.

Włącz emulację błędnych sektorów/emulację SafeDisc'a w Daemon Tools/FantomCD/Alcohol 120%. <-- Jeśli włącze to w Daemon Tools to co mi to da skoro to jest fizyczna płyta

Uruchom zainstalowaną grę. <-- Tzn. to jest program który startuje bezpośrednio z płyty. Tzn co mi da po prostu włączenie i wyłączenie tego programu

Wyjdź z gry nie wyjmując płyty z napędu. <-- to samo co wyżej

Odczytaj płytę ulubionym programem do klonowania płyt jak Alcohol 120%/FantomCD/CloneCD/BlindWrite Suite etc. odczyt błędnych sektorów zostanie pominięty i sygnatura SafeDisc'a będzie wygenerowana automatycznie. <-- Niby zrobiłam tak jak napisane wszystko i nic to nie zmieniło.

Wyłącz emulację błędnych sektorów/emulację SafeDisc'a.

Ehh może ktoś mi to wytłumaczyć jakoś logicznie? Bo tu to nie widzę związku między poszczególnymi rzeczami
elfka jest offline