@bas
1. jak napisalem wczesniej nie wszystkie informacje znajde w ksiazkach a jak znajde to sa juz czesto przestarzale a po co mi uczyc sie staroci. co do bibliotek to najblizsza mam 12 km od siebie i watpie aby byl tam internet, najblizszy internet mam w miescie powiatowym - 30 km ode mnie, osrodki informacji europejskiej - przestan, u mnie to pic na wode. jedyny sensowny gdzie mozna faktycznie dotrzec do info poprzez internet (tak korzystalem i tam bo szukalem jednej z dyretyw ue) znajduje sie w centrum edukacji europejskiej w olsztynie - ~100 km ode mnie - i co mam za kazdym razem gonic takie odleglosci a lacza nie sa szybkie (za wyj. olsztyna).
2. nie mowie o i-necie za free. u nas dogadalbym sie moze z 2-max 3 osobami do wspolnej zabawy ale dziala nas odleglosci takie ze kabla nie pociagniesz (od jednego staw i 2xdorga a od drugiego drzewa i budynki) a doliczyc jeszcze radiowki to nie wiem ile wyjdzie a te 80 nawet 100 zl miesiecznie bym znalazl ale nie na lacze na ktorym max transfer bedzie 8-12 kilo/sek.
oni moze tez by sie zgodzili ale jak dojdzie koszt polaczenia nas trzech to juz nie a samemu mnie nie.
zreszta czemu tpsa nie wprowadzi jakiejs promocji dla uczacych sie (pelnoletnich oczywiscie).
zreszta nie doczytales ze pracuje w takim miejscu gdzie miesiecznae straty spowodowane przez zlodzieji sa wieksze niz suma wyplacana dla wszystkich pracownikow (za zlapanie 10 zlodzieji i wlepienie im max kar mialbys dobry samochod) ale wszyscy to olewaja a ja nie mam zamiaru brac wszystkiego na siebie bo .... na razie dwa psy mi ubili - tak jest polska rzeczywistosc (jak kcesz wiecej - np o dzialaniu policji - to na priva bo to nie nadaje sie do upubliczniania a sprawy znam z autpsji i nadaja sie na kilka programow do telewizji ale wiesz miszkam 5 km od granicy z obwodem kaliningradzkim i .... jest jak jest).
3. pierwsze slysze - mozesz zapodac jakies linki. czy dziala ftp (czasem trzeba jakies bazy do nav sciagnac i stery).
ile miesiecznie za staly dostemp (www, e-mail, gg (a przez gg pliki pojda?), powiedzmy ze jak cena w normie to p2p moge olac bo rzeczy biore od kumpli).
co do awantur o wylacznie p2p, to w akademiku jak mnie pytali co jest to mowilem ze to wymysl odgorny albo robia jakies testy (to akurat prawda) i mialem ludzi z glowy (pelnilem funkcje admina w akademiku - lacz 520 kbit/sek). a faktycznie wylaczenie p2p dalo wiele bo mamy imo fajne lacze z zagranica.
4. coz to prawda ze prawo obowiazuje kazdego i malego i duzego ale ja nie jestem "umocowany prawnie" (wiem zle sformulowanie ale brak mi slowa) jako monopolista - tpsa tak (gdzies jakis urzad to stwierdzil).
inna bajka. dzwonila do mnie babka z tpsa (cos z pakietami internetowymi), zaproponowalem jej kilka ciekawych dla mnie pomyslow (np brak cyrografu na 12 miesiecy bo przez 8-10 jestem na uczelni czyli de facto net mi potrzebny jest raptem na 4-3 miesiace a mam kumpla ktory moze np tylko w zimie grzebac sie bo jest rolnikiem a wtedy jest troche mniej roboty) i co uslyszalem - nie mamy takich mozliwosci sprzetowych (a monterzy mowia co innego jak z nimi zagadasz).
pytanko kiedy bede mogl starac sie o sdi/neo/neo+ (cokolwiek stalego) bo bylbym tym zainteresowany - odp ta sama acentralke wstawili nam 3 lata temu (czyzby wstawili zlom).
inna kwestia. podejscie do klienta. czesto laczylem sie przez numery odtepowe onet-energis. ostanio zmienilem modem i przez ich lacze sie 14,4 a na tpsa 52,0. pisze i odpisuja i to sensownie cokolwiek robia a panowie i panie z tpsa? nic. jak cos sie wali to ma tak byc i ratuj sie sam, ewentualnie blad jest u ciebie bo MY (tpsa) mamy najnowszy sprzet i u nas jest spox (tylko czasem gina im klucze do urmetow i sa jaja)
@ RiT2
1. kazde okradanie jest zlodziejstwem a w przypadku opisywanym w tym temacie jest to niedotrzymanie warunkow umowy i kara jak cie zlapia - zreszta nie wiem ale da sie dostac chyba z podzialem nawet poza budynkiem ale abonament jest drozszy (i jka by zakrecic to by i zalozyli osobom prywatnym).
2. nie powinien bo staje sie taki jak on a kcesz byc taki jak tpsa bo ja nie bardzo choc ustawienia domyslne w mojej glowie mowia monopolista niewazne jaki ale zwalaczaj (w dobrym slowa tego znaczeniu - nie popieram kradziezy urmeta).
pzdrwm Nikita_Bennet
|