Cytat:
pepperman napisa***322;(a)
kupowales kiedys z opcja miedzynarodowej gwarancji? ja nigdy nie korzystalem z takiej opcji (troche to kosztuje) i jestem ciekawy jak jestes z jej uznawaniem u nas (wiem, ze uprzedzaja, iz nie w kazdym europejskim kraju jest akceptowana).
|
Kilka lat temu pytałem w firmowym serwisie Nikona w Warszawie czy honorują gwarancję międzynarodową Nikona. Odpowiedzieli, że tylko w przypadku cudzoziemca, który taki aparat wwiózł legalnie do Polski i zamierza wywieźć, lub gdy przedstawi im się dowód odprawy celnej. W ten sposób firma chroni się przed "szarym importem".
Dokładnie tę samą politykę stosuje większość firm w USA - honorują wyłącznie gwarancję amerykańską, a gwarancja międzynarodowa dołączana jest tylko na wypadek awarii w czasie podróży zagranicznej, itd. Rynek amerykański, choć tani, zalany jest jeszcze tańszymi aparatami sprowadzanymi z Dalekiego Wschodu (Singapur, HK, itd.) z pominięciem oficjalnych importerów. Walka z tym szarym importem to także jeden z powodów dla których znakomita większość aparatów fotograficznych w USA ma inną nazwę niż ich odpowiedniki w reszcie świata.