O platformie Intela mówi się, że jest stabilniejsza. Sam mam P4 1.8 i płytę Gigabyte'a z chipsetem Intel 845E - i jest to bardzo stabline mimo mocno zaśmieconego systemu, choć demonem szybkości to nie jest.
W przypadku procesorów AMD największym problemem chyba jest brak bezproblemowych chipsetów do niego. Zdecydowanie nie mam zaufania do chipsetów VIA - dla dowolnej platformy, a akurat płyt głównych na VIA jest do AMD najwięcej. Ludzie, którzy montują komputery mówili mi, że jeśli bym już koniecznie chciał AMD, to należy kupić możliwie najlepszą płytę główną - większość problemów z AMD zdarza się podobno na tanich płytach na VIA. Teraz jednak jest już chipset nForce2, podobno dużo lepszy - może więc zbierz więcej informacji o nim?
W każdym razie ja jestem podejrzliwie nastawiony do AMD i wybrałem Intela - ale wiesz, każda pliszka swój ogonek chwali. Na pewno od wielu osób usłyszysz zdanie przeciwne. Sam doświadczeń z Athlonami AMD mam bardzo niewiele - dwoje kolegów ma takie (chyba 1700), i prawdę mówiąc trochę narzekają. Słyszałem - powtarzam to za innymi osobami - że AMD wymaga bardzo starannego doboru płyty głównej, podczas gdy chipsety Intela doskonale współpracują z procesorami Intela (co nie jest zdumiewajace, prawda?) i na ogół nie sprawiają problemów.