26.07.2003, 09:17
|
|
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
|
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Według informacji na cdrlabs program obsługuje nagrywarki, combo i DVD Lite-On'a oraz prawdopodobnie klonów (może np. 4kus?). Obsługuje napędy wewnętrzne i zewnętrzne, nie obsługuje natomiast napędów CD-ROM oraz DVD model 163.
Uruchomiłem go - i pierwsze zaskoczenie - rozpoznał napęd DVD model 165 podłączony do dodatkowego kontrolera IDE na karcie PCI - mtkwinflash rozpoznaje tylko napędy podłączone do głównego kontrolera IDE na płycie głównej. Firmware został z tego napędu ściągnięty prawidłowo i zweryfikowany funkcją Compare.
Natomiast mam wątpliwości po ściągnięciu firmware'u z nagrywarki LTR-48246S (podkręconej do 52x). Przy wyłączonej (odznaczonej) funkcji Update Boot Code ściągnięty z napędu firmware różni się od tego w napędzie - taki komunikat podaje funkcja Compare. Po zaznaczeniu Update Boot Code i uruchomieniu Compare uzyskuję komunikat "1Offset 0x1C000 is different" - cokolwiek by to miało znaczyć, coś się różni.
Funkcja Update Boot Code jest bardzo ważna. Autor zaleca jej NIE używać i dlatego domyślnie nie jest zaznaczona. Boot Code to malutki obszar pamięci, który normalnie nie podlega zapisowi przy upgradzie firmware'u, i w którym zapisane są podstawowe funkcje życiowe napędu - pamięć ta pozwala przywrócić napęd do życia po błędzie przy wgrywaniu biosu.
Program rozpoznał też napęd Combo LG, ale całkowicie odmówił jego obsługi. Jedyne, co można zrobić, to uzyskać informacje o stanie DVD-RPC.
Nie próbowałem jeszcze używać tego programu do wgrywania czegokolwiek.
|
testowałem jest szybszy od mtkwinflasha i dobry programik to jest mi się podoba
|