Dyskusja: Raid - Co To Jest?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.07.2003, 08:43   #4
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Easy Tune 4 to program Gigabyte'a (nie wiem, czy działa z innymi płytami, ale podejrzewam, że prawdopodobnie nie!), służący do podkręcania płyty z poziomu Windows, bez potrzeby restartowania komputera i wchodzenia do biosu. Pozwala zmieniać częstotliwość FSB, częstotliwość PCI, AGP, albo wszystko na raz, oraz ustawić napięcia zasilania. Zapewne z procesorami, które na to pozwalają, umożliwia także zmianę mnożnika. Poza tym pozwala na zmianę ustawień alarmu temperatury oraz na bieżąco może wyświetlać temperaturę i prędkość obrotową wiatraków - o ile wiatraki na to pozwalają. Chyba najważniejszą możliwością jest automatyczny tuning - program stopniowo podkręca komputer i sprawdza, do kiedy jeszcze działa - w ten sposób można sobie jednym kliknięciem podkręcić kompa bez kombinowania.

Jest jeden feler - u mnie program ten (nawet bez korzystania z funkcji automatycznej) powoduje często zawieszenie komputera. Ponieważ mam jednak mocno zaśmiecony system, przypisuję to raczej bałaganowi w systemie niż wadliwemu programowi.