|
Napęd ten kupiłem kilka lat temu, żeby zastąpić CD-ROM LG 32x, który właśnie nie radził sobie z kopiowaniem w locie (pracował w PIO lub co najwyżej DMA), a oprócz tego bardzo źle zrzucał ścieżki audio.
ASUS był wielkim skokiem do przodu - szybszy, pracował w UDMA 33, bardzo dobrze zrzucał audio (ok. 30x), no i ustały problemy z kopiowaniem w locie. Poza tym ma jeszcze ciekawą możliwość zmniejszenia prędkości odczytu płyt z danymi przez naciśnięcie przycisku Play - przy kolejnych naciśnięciach zmniejsza się skokowo do 40x, 32x, 24x, 16x, 8x, 4x - bardzo wygodne, gdy duża szybkość odczytu nie jest potrzebna, a hałas przeszkadza.
Jedyną jego wadą jest odczyt płyt CD-RW - sporo wolniejszy niż innych - ale już nie pamiętam, o ile wolniejszy (ale np. wspomniany LG płyty RW czyta kiepsko, a płyt RW High Speed - wcale!).
Wymieniłem go na DVD Lite-On'a - i prawdę mówiąc mam mieszane uczucia, bo jako czytnik CD ASUS był chyba lepszy od Lite-On'a, a na pewno ma lepszą korekcję błędów - lepiej radzi sobie z płytami porysowanymi.
Generalnie - uważam, że ASUS to jeden z najlepszych czytników CD jakie można kupić. Teraz jest w sprzedaży jego trochę nowsza wersja - 52x.
Ostatnio zmieniany przez puch : 31.07.2003 o godz. 22:13
|