Wiemy już,że egzystuje nowe firmware do Pioneera DVR-106. Wersja 1.06. Możemy je znaleźć na australijskiej stronie Pioneera :
http://www.pioneeraus.com.au/multime...ome/index.html
i na forum poświęconym firmware.
Według australijskiej strony Pioneera, updater najnowszego firmware pracuje pod Windows 9x/Me/2000/XP. Sporo miejsca zajmuje jednak sposób instalacji tegoż firmware pod DOSEm. Uff, w XXI wieku...
Ale do rzeczy. Na pewno upgradowaliście już biosy w swoich Pioneerach 105 . W związku z tym pytania :
- upgradowaliście normalnie pod Windows ?
- Czy odłączaliście wtedy inne urządzenia pracujące na tym samym IDE (dysk, cd rom)
- Czy ktoś z Was ma płytę z kontrolerem RAID, pracującym jako dodatkowe kanały ATA ? Mam tak podłączoną nagrywarkę (do dodatkowego kanału IDE). Mogę upgradować bios ngrywarki w takiej konfiguracji ? Na stronie Pioneera piszą :
"Q. Can I upgrade my drive if it's installed on a RAID controller?
A. No, the drive must be installed on the Primary or Secondary IDE controller to be recognized by the firmware update utility."
Ale przecież moja nagrywarka nie pracuje na RAIDzie tylko na dodatkowym IDE (przełączenie w BIOS - mam w ten sposób 8 kanałów IDE na płycie głównej).
Pozdrawiam
Jabba