Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.08.2003, 11:18   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Re: Mars bliżej Ziemi :>

Cytat:
Patrix napisa***322;(a)
Od ok tygodnia zastanawialem sie w nocy co to za bardzo jasny punkt po wschodniej stronie na niebie (czyt. nie bylo go tam jakis czas temu) Dzisiaj przeczytalem w gazecie, że (chyba) widze Marsa :o
Średnio co 15 lat następuje tzw. wielka opozycja Marsa, gdy zbliża sie do Ziemi. Ale tak blisko jak obecnie jest raz na kilkaset lat. W nocy z 27 na 28 sierpnia miedzy Marsem a Ziemią bedzi tylko 55,7 mln km.
Następna taka opozycja bedzie z ok 200 lat
Teleskop by sie przydal

Zgadza sie, to Mars. Wlasnie wrocilem w dwutygodniowego wyjazdu na Kaszubach i tam moglem sobie spokojnie poogladac gwiazdy (a tam to dobrze je widac, nie to, co w miescie). Nie wiem, czy mowic o tym punkcie, o ktorym mysle, ale prawdopodobnie tak, bo mozna zdecydowanie zauwazyc roznice pomiedzy nim, a innymi punkcikami na niebie. Zreszta jesli dobrze sie przyjzysz, to zobaczysz, ze w przeciwienstwie do gwiazd, Mars nie miga.

A jesli chodzi o spadajace gwiazdy to o ile sie nie myle, dzisiaj w nocy mialo ich byc najwiecej (nawet do 100 na godzine). To juz mnie specjalnie nie interesowalo, bo tam, gdzie bylem, widzialem ich tyle, ze zyczen wystarczy mi na najblizsze dwadziescia lat

A tak w ogole to witam po wakacjach

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post