Dyskusja: Przez USB ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.08.2003, 22:07   #4
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ktoś ma jakiś pomysł - moze to przez adres MAC karty, ktory podawalem przed podlaczeniem modem, a oni go jakos identyfikują?
Modem to Motorola SB4200, sys w2k.
Adres MAC karty sieciowej, który podałeś dostawcy internetowemu zapobiega nielegalnemu udostępnianiu internetu na innych komputerach (bo jest ograniczone tylko do jednej sieciówki). W przypadku USB taka sytuacja nie ma miejsca (bo USB nie ma żadnego adresu MAC), więc nie sądzę, żeby było to spowodowane zmianą kabla. Uważam jednak, że skoro admin przyjął, że będziesz korzystać z sieciówki, to niewykluczone, że wyłączył możliwość korzystania z USB. W takim wypadku najlepiej będzie po prostu opisać sprawę adminowi.

Mam podobny modem (Motorola Surfboard 4100e Cable Modem) i jest on podłączony przez USB. Wystarczy że zainstaluję sterowniki w systemie i internet odrazu działa. Przez sieciówkę nigdy nie łączyłem. Oczywiście modem nie może być jednocześnie podłączony przez USB i sieciówkę.

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 15.08.2003 o godz. 23:08
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post