Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Mam podobny modem, SB4100E, i zaraz po zainstalowaniu sterowników USB odrazu można korzystać z internetu, nie trzeba nawet restartować kompa. Oczywiście modem nie może być jednocześnie podłączony przez USB i sieciówkę.
Adres MAC karty sieciowej, który podałeś dostawcy internetowemu zapobiega nielegalnemu udostępnianiu internetu na innych komputerach (bo jest ograniczone tylko do jednej sieciówki). W przypadku USB taka sytuacja nie ma miejsca (bo USB nie ma żadnego adresu MAC), więc nie sądzę, żeby było to spowodowane zmianą kabla. Uważam jednak, że skoro admin przyjął, że będziesz korzystać z sieciówki, to niewykluczone, że wyłączył możliwość korzystania z USB. W takim wypadku najlepiej będzie po prostu opisać sprawę adminowi.
Mam podobny modem (Motorola Surfboard 4100e Cable Modem) i jest on podłączony przez USB. Wystarczy że zainstaluję sterowniki w systemie i internet odrazu działa. Przez sieciówkę nigdy nie łączyłem.
|
nie prawda, ja na moim zoomie 4051 mam 2macki jeden dla usb chyba C-MAC a drugi chyba U-Mac dla ethernet. Mialem takze modemy motorola 4100 i chyba 5100 (ten czarny), wszystkie maja 2 macki.
Zip a dostales modem od kablowki czy kupiles? Jak to 1 to napewno juz maja wpisane w kompie te macki, jak to drugie to jak ci zakladali (nie wiem moze sam robiles) to spisali macki i ci nawet o tym nie powiedzieli...
Albo poprostu twoj dostawca nie blokuje tak dostepu do internetu (moj na poczatku nie blokowal, ale pozniej zaczal, pozniej= ok tygodnia)
Jak mowilen podaj ten drugi mac.
Co do tego "zabezpieczenia" to jest ono smieszne przynajmniej umnie LOL net mam rozdzielony, na poczatku mialem przez kreatora windowsa, a teraz jest na routerze i wszystko chodzi.
Polaczenie przez ethernet:
A jakby komus nei bedzie chodzil net to w uruchom wpisz cmd dalej wpisz ipconfig /all i podaj im maca od twojej karty sieciowej, wtedy powinno chodzic. Wg mnie sa to wszystkie mozliwosci...