Dyskusja: nowy komputer
Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.08.2003, 09:57   #20
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 03.03.2003
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: nowy komputer

Cytat:
RafalJ napisa***322;(a)
Witam!
Zbliza sie czas kupna nowego sprzetu, a poniewaz od wiekow nic nie zmienialem, wypadlem z tematyki komuterowej. Chcialem Was prosic o jakies rady, licze na Wasza pomoc:zeby: :zeby: Po pierwsze: zbliza sie poczatek wrzesnia, a wiec dzieciom by sie przydaly nowe komputerki itp itd<=> ceny wzrosna. Czy ceny juz rosna? Po drugie: sprzet. Wymyslilem sobie wstepna konfiguracje i prosilbym Was zebyscie cos zasugerowali, skorygowali:

PROCESOR
koniecznie AMD, kiedys chcialem 1,7+ thoroughbred, zeby sie dobrze podkrecalo, ale teraz nie wiem jakie procesory nalepiej ida. Mysle sobie o athlon xp 2000+. Cena w okolicach 300zl.

PŁYTA
w granicach 400zl. kiedys mial to byc MSI, ale teraz wiem o plytach jeszcze mniej niz o procku.

RAM
minimum 256mb do 300zl. tu chyba zwykle DDR 333 lub 400mhz

DYSK
jestem zdecydowany na barracude 7 120gb 7200 8mb cache

GRAFIKA
RADEON koniecznie, zastanawiam sie nad 9100 i 9200 (128bit, tv-out)firm Saphire lub Hercules. Co to jest DVI?

DVD
Pioneer 16x Liteony dvd sa tak samo dobre jak cdrw?

DRUKARKA
do zastosowan domowych, raczej tania, no i nie z kosmicznymi cenami atramentow (vide hp).

MONITOR
najchetniej 19", ewentualnie 17". Kiedys pisalem o belinei http://ceny.alstor.com.pl/CenyEU/ht/umc.htm model UMCMD196075 . Co sadzicie o nim? Tak do 1000zl.

KIEROWNICA
czy takie za 100-150 zl sa warte uwagi?

Bede wdzieczny za kazdy glos w dyskusji.
Moje typy
Proc - AthlonXP + 1.8 [0.13u]
Mobo - MSI KT4V [dobrze sie na niej kreci]
DVD - Toshiba
Graf - Sapphire Radeon 9100 128mb box 128bit
Dysk - Tylko Segate, ew Samsung
Ram - Narazie 512 (333 ze wzgledu na ww plyte glowna)
Kireownica - nie kupuj chyba ze jestes zagorzalym fanem samochodow i tylko w takie gry grasz .. ale raczej nie masz se co glowy zawracac taka polka cenowa
Monit - Polecam LG