Darogije Friendsy !
- co do nośników : i tak palę na Verbatim i TDK, które jak na razie są x2 (x4 jeszcze nie spotkałem). Lubię nośniki lepszej jakości
- poleciłem Pionka faktycznie dlatego,że go mam i lubię. Ale moim zdaniem stanowi on dobry wybór : jest dwusystemowy, nie tak bardzo drogi (stopniowo tanieje). Firmware do Pionków zawsze się pojawia i niewykluczone,ze niedługo spokojnie zacznie palić x4 rózne "ekscentryczne" nośniki.
- Co do SONY - nie mówię,że jest zła ale to wybór dla majętnych.
- Co do kilku godzin DVD2DVDR - a jak pytajacy jest fanem DVD2One

i robi filmy w 20 minut ? (może mu to wystarcza ?). Potem sobie nagra w 15 minut...

- nie polecałbym LG palącego x2. Sama firma LG już wypuszcza (wypuściła) sprzęcik nagrywający x4. Zrobił się więc standart (x4). No chyba,ze kasa odgrywa znaczącą rolę przy zakupie
Prędkość nagrywania dla odtwarzaczy stacjonarnych to osobny problem. Z doswiadczeń palenia Audio wynika,ze dla CDRAudio optymalne prędkosci to x4 i x8. Można szybciej ale wtedy mamy szansę zetknąć sie z trzaskami, cykami. Nie zawsze, ale prawopodobieństwo jest spore. Jak jest z DVD Video ? Już wiadomo,że x1 i x2 są prędkosciami bezpiecznymi. Jak jest z paleniem x4 ? Pewnie też dopuszczalne, choć ja doswiadczalnie jeszcze nie sprawdziłem. Ale x8 ? To już może być przesada.
Pozdrawiam
Jabba