Cytat:
Jabba the Hutt napisa***322;(a)
No już zaczyna się ta gra z nośnikami. Kupiłem do sprawdzenia płytkę TDK +R (Made in Tajwan). No i co mówi program DVDplusIdentifier (ściągnięty z CRINFO) ? Oto dane :
Unique Disc Identifier : [RICOHJPN-R00-01+R]
-----------------------------------------------------
Disc Type : [DVD+R]
Manufacturer ID : [RICOHJPN]
Media Type ID : [R00]
Product Revision : [01]
Disc Application Code : [General Purpose]
Recording Speeds : [2.4x]
-----------------------------------------------------
[DVD Plus Identifier - http://DvdPlusID.CdFreaks.com]
A więc mamy nośnik Ricoha na TDK.
Płytki -R sa chyba od TDK (tak podaje DVDDecrypter). Ale jakim programem można równie dobrze jak dvdplusIdentifierem sprawdzić płytki -R ? Podajcie jakieś przykłady, proszę !
Jabba
|
Co do programu do odczytu danych producenta, to pojawil sie Smart-Burne Media Check. Mozna sprawdzic DVD-R i DVD+R. Wracajac do meritum. To, ze Ricoh robi plytki dla TDK, to nic dziwnego. Wlasciwie wszystko produkowane przez Ricoha wypala sie i odtwarza swietnie.
Ricoh robi plyty dla Memorexa, TDK, Traxdata, DVD-RW dla Sony, DVD-R dla Maxella, Imation, Datasafe.
Sam mam odlozone 100 OEMowych Richow DVD+R, ale pale tez na DVD-r Leda(Princo)x1, bez problemow. Z tanich plytek moge polecic DVDpro (princo grade "A") - niestety nie dostepne w Polsce - no i z drozszych Riteki x1 i x4, choc ja wlasciwie nigdy nie pale z wieksza predkoscia niz x2. I nie chodzi o to, ze Sony DRU500a nie chce palic tanszych nosnikow z szybkoscia wieksza nix x2, ale dla tego, ze z doswiadczenia wiem, ze im wolniej pale, tym mniej problemow mam pozniej z plyta. Nie wiem jak z Esperanza i Datexami, bo nigdy tego nie wkladalem do napedu, ale slyszalem slabe raczej nieciekawe opinie. Oprocz jakosci samego nosnika - producenta, wlasciwie wszystko zalezy od partii wyprodukowanych plyt, sprzetu na jakim pali sie plyty i bardzo czesto softu. Czasami zdarzaja sie male paradoksy. W Nero mialem problemy z tanimi playtkami x4 - wlasciwie na okolo 20 plytek, 3 mialem zrypane, a te same plytki wypalane w Instant Copy z x2 i pod Alkohol 120% z szykoscia x4, chodzily bez jakiegokolwiek problemu.