Dyskusja: wieza ELTA
Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.05.2002, 19:05   #1
obar
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2000
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wieza ELTA

otóż problem natury technicznej więc ludzi niezainteresowanych elektroniką ostrzegam przed czytaniem tego postu !!!

jestem w posiadaniu "wiezy" (to za duzo powiedziane) , radiomagnetofonu, miniwiezy z odtwarzaczem płyt cd model 2404 podobny do tego http://www.elta.de/pl/artikel.asp?Artikel=2403&Artikel1=2403_NEU&x=136&y =43
tylkko model ciut starszy 2404/2404SI (to nie znaczy ze SCSI)
no i problem jest tego typu ze gdy przełączam przełącznik w tryb CD ...ZONK... nic sie nie dzieje znaczy wiza przechodzi w tryb cd widać po zmianie diodek na panelu ale nic ponadto .. zaden przycisk na panelu nie działa nie reaguje na włożenie krążka ..nie obraca nim zupełny DEAD., sprawdzałem silnik odpowiadający za rozkręcanie krążka jest sprawny czasem słychać jak przyciskam PLAY ze głowica robi zip zip i koniec.. tak jakby sterowanie wysiiadło ale nie jestem do konca pewien, ot stąd moje pytanie czy moze ktos ma jakiś dobry pomysł oprócz tego zeby zaniesc do serwisu )pewnie to uczynie jesli nie dam rady) lecz wydaje mi sie ze moze to sterowanie siadło a konkretnie układ (wygląda jak motylek z masą po środku KA 9258/90) , i jeszcze jedno pytanko dla tych co mają cdki co powoduje ze płyta jest automatycznie zaczytywana (obracana po włożeniu, wiem ze jest styk który sie zwiera i daje sygnał do układu, ale on sie również styka wtedy gdy klapka jest zamknięta i nie ma cd w środku a mimo to silonik napedzający nie działa) ... jakieś mądre sugestie
dziex
p.s.moze ktos mi poleci jakiegos forum elektronicznego jesli takowe istanieje ..
obar jest offline   Odpowiedz cytując ten post