Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.09.2003, 19:38   #8
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przykre jest to, że doszło do takiej rozruby i że policjanci są ranni, ale ciężko też nie zrozumieć protestujących górników
Ostatnio troszkę czytam i staram się dowiedzieć, dlaczego w Polsce górnictwo jest nierentowne, a w Czechach jak najbardziej...
Otóż dowiedziałem się ostatnio, że rząd zlikwidował Spółki Węglowe i powołał do życia Kompanię Węglową. Niby same oszczędności powinny być, bo przecież powinni poznikać prezesi, zarządy i urzędnicy z siedzib Spółek Węglowych... Niestety, nic bardziej mylnego. Spółki dalej są, tzn. zarząd, dyrektorzy i cała administracja! Nic nie robią, bo przecież nie zarządzają kopalniami, bo kopalnie te przejęła Kompania Węglowa... ale pensje pobierają i to całkiem niezłe, bo dyrektor ok. 12tys. zł. Niestety, wszystko to płacone jest z naszych pieniędzy i głośno się mówi, że takie to górnictwo nierentowne. Przy takich rządach nigdy nie będzie rentowne
Co do zachowania górników... smutne, ale poniekąd przykład idzie z góry. Dlaczego górnicy mają respektować prawo, skoro rządzący go nie respektują ?? Radni jeżdżą pijani bezkarnie samochodami, mnóstwo afer, powszechnie panująca korupcja, nadużywanie władzy. Po prostu kpią sobie z narodu.
Myślę, że dziś górnicy walczyli o swoje miejsca pracy, ale nie tylko. Wydaje mi się, że dali też wyraz niezadowolenia społecznego z obecnych rządów, które do niczego dobrego nie prowadzą. Obawiam się nawet, że takich burd będzie więcej i oby nie skończyło się to czymś strasznym, jeśli rząd czegoś nie zacznie robić z gospodarką. Bo póki co, to zwiększają tylko podatki i wprowadzają opłaty za wszystko, byle załatać budżet, ale Ci jeszcze pracujący podatnicy też mają ograniczoną cierpliwość.

Pozdrawiam i sorki za przydługawe przemyślenia
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post