A ja zdecydowalbym sie na Gigabyte'a
Trudno mi natomiast uzasadnim taka decyzje czymkolwiek poza sympatia do firmy, bo te dwie plyty sa praktycznie identyczne i watpie, czy jest jakakolwiek roznica w stabilnosci czy wydajnosci dzialania.
Mam w tej chwili plyte Gigabyte'a 7VRXP i sprawuje sie naprawde bardzo dobrze. Nie wiem, jak w wydajnoscia, bo nie jest to dla mnie specjalnie istotne (poza nie wiem, jak mozna to zmierzyc), ale jest chodzi o stabilnosc, to jest doskonala. Nie do przecenienia jest rowniez wyposazenie (np Norton Antyvirus) i dodatkowe rzeczy typu Dual Bios. Byc moze Asus ma juz odpowiednik tej funkcji, ale tego nie wiem. W kazdym razie wiem, ze zdarzaly sie bardzo zle modele Asusa, natomiast w przypadku Gigabyte'a nie bylo takich sytuacji.
A jesli chodzi o kupowanie najnowszych rozwiazan, to zdecydowanie sie z Toba zgadzam, ze nie ma raczej sensu inwestowanie w nowe technologie, jesli starsze w zupelnosci wystarcza do naszych potrzeb. Tym tez sie kierowalem kupujac plyte na chipsecie KT333, podczas, gdy w sklepach byl juz dostepny KT400. Po co mialem doplacac ponad 100 zlotych dla nowszego chipsetu, ktory na dodatek nie jest prawie wcale wydajniejszy od starszego. Podobnie jest z procesorami, ale to na pewno wiesz (zreszta chyba napisales, ze chcesz kupic Athlona XP 2000+, czyli widze, ze nie gonisz za niepotrzebnymi nowosciami

).
Ale tak podsumowujac, to mysle, ze ktorakolwiek plyte wybierzesz, bedziesz zadowolony. Na Twoim miejscu wieksza uwage zwrocilbym na wyposazenie dodatkowe i moze faktycznie na dluzsza gwarancje Asusa, chociaz akurat to nie do konca mnie przekonuje. Raz, ze dwa lata to szmat czasu jesli chodzi o komputery, a dwa, ze jezeli cos ma sie zepsuc w plycie glownej, to albo zepsuje sie od razu (w ciagu miesiaca - dwoch), albo w ogole. A jesli pozniej to juz raczej z winy uzytkownika. Nie jest to moze regula, ale raczej czesto ma miejsce. Dlatego tez nie kupowalem procesora w Boxie (chociaz gdyby ceny troche spadly, moze bym sie na niego zdecydowal) tylko OEM. Roznica w cenie byla zbyt duza, zeby uzasadniac 3 letnia gwarancje.