Dyskusja: kolejnosc liter
Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.09.2003, 19:33   #18
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to nie chodzi tylko o pierwsza i ostatnia litere - zrobicie eksperyment na samych sobie - usuncie z wyrazow (zastapcie je - zeby sie liczba liter zgadzala) charakterystyczne literki - jak 'y' 'g' 'j' 'k' - zobaczycie ze wtedy tekstu nie idzie zrozumiec wogole - bo to te 'wyskoki' zwlaszcza ogonki (lub akcenty - ja moge czytac bez problemu tekst francuski po przestawieniu literek - te daszki i kreski bardzo sprawe ulatwiaja) zauwazasz jako pierwsze - i jesli kontekst i dlugosc slowa pasuje to automatycznie dopasowuje reszte - mozna potrenowac samemu - skopiowac np. artykul z wyborczej (wazne zeby byly polskie znaki) pozamieniac i poprobowac

co do szybkiego czytania - ukonczylem kurs, choc moja rodzina ma to w genach - i spokojnie robie 200stronicowa ksiazke w godzinke (delektujac sie trescia) albo w 30 minut jak mam ja tylko przeleciec - ten tekst jest za krotki, nawet po wydrukowaniu na papierze jest go za malo zeby uzyc tego 'szybkiego' sposobu omiatania kartki