Dyskusja: kolejnosc liter
Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.09.2003, 07:56   #27
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
hm.. z kostkami to jest tak fajnie ze najbardziej prawdopodobna liczba to 3.5*N (N liczba kostek) i wynik zadko odbiega od tej liczby o wlasnie te 4-6
Zauwazylem to, jak jeszcze bawilem sie chyba z 10. Jeszcze przez rzuceniem moglem powiedziec jakas liczbe (o ile dobrze pamietam, to 36) i z duzym prawdopodobienstwem oczekiwac, ze nie pomyle sie o wiecej, niz 4. Przy dwudziestu nie bylo juz tak latwo i prawdopodobienstwo bylo mniejsze, ale Twoja regula pewnie tez sie sprawdzala. Z tym, ze mi od poczatku nie chodzilo o to, zeby tylko oszacowac, ile moze byc oczek, ale rzeczywiscie je zobaczyc i w mysli policzyc. I tego caly czas sie trzymalem. Tak wiec pomylki 4-6 faktycznie zdarzaly sie (jednak nie ze wzgledu na zgadywanie), ale nierzadko wynosily one 1-2, lub nie bylo ich w ogole. Zreszta teraz przymierzam sie do przypomnienia sobie tej zabawy (zamierzam ogolnie pocwiczyc szybkie czytanie we wlasnym zakresie, bo to zawsze sie przydaje), wiec moze dojde troche dalej

Cytat:
w notkach prasowych pomaga fakt ze kolumna jest waska - ma to znaczenie dla osob z wada wzroku (zwlaszcza astygmatyzm) ktore nie moga uzyskac ostrego obrazu calej powierzchni tekstu na raz - ja mam ten problem i ksiazek wiekszych niz ~a5 nie czytam - szukam po prostu mniejszego wydania
Poza tym w notkach prasowych mozna rowniez stosowac czytanie pionowe (czyli poniekad wstep do fotograficznego). Sam to stosowalem mimo, ze postepy w szybkim czytaniu mialem raczej marne (moze oczekiwalem troche za duzo), i efekty byly calkiem niezle - tzn. spokojnie rozumialem artykul, a czasami nawet nie czulem, ze czytam go inaczej, niz "normalnie". Natomiast na pewno duzo szybciej

Aha, astygmatyzm, podobnie jak inne wady wzroku, mozna w wiekszosci wypadkow wyleczyc (i bron Boze nie chodzi mi tutaj o operacje). Sluza temu rozne konkretne cwiczenia. Jesli jestes zainteresowany polecam ksiazke: "Better sight without glasses" Doktora Williama Batesa (zostala wydana rowniez w Polsce, chyba przez wydawnictwo Kos (www.kos.com.pl czy jakos tak)), lub ktores z polskich opracowac, ale to juz bez przekonania, bo czytaja je mialem wrazenie, ze ich autorzy nie do konca zrozumieli najwazniejsze zalozenia metody Batesa. W kazdym razie temat jest ciekawy, wiec jesli jestes zainteresowany i masz troche zamozaparcia (a wydaje mi sie, ze tak), to polecam

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post