Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.09.2003, 21:57   #15
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Weron napisa***322;(a)
(...)
A mam pytanie odnosnie raidu.Bylem w sklepie i chcialem sie spytac goscia, ktory sprzedawal to cymbal za dobrze sie nie znal.I nic ciekawego mi nie powiedzial.
A mianowicie chodzi o to czy moge podlaczyc niezaleznie 8 urzadzen.Nie chodzi mi tutaj o macierze tylko np chcialbym podlaczyc 3 dyski i 5 cd-romow jest to mozliwe?
Spotkalem sie takze z opinia, ze do kazdego kanalu mozna podlaczyc tylko jedno urzadzenie.(...)
Mam roczną już płytę Gigabyte z RAID-em, a kupiłem z RAID-em tylko dlatego, że chciałem zainstalować dodatkowe urządzenia IDE. Niestety, są pewne ograniczenia. Kontrolery RAID wbudowywane w płyty główne to przeważnie układy firm HighPoint i Promise, a te nie obsługują poprawnie napędów ATAPI, czyli wszelkich urządzeń CD. Mój kontroler na przykład obsługuje urządzenia CD, ale z ograniczeniem prędkości do 16x. A więc efektywnie do kontrolera RAID można podłączać tylko dyski twarde. Najpierw trzeba kontroler w ogóle włączyć w BIOS-ie, i - o ile pamiętam - ustawić, czy ma działać jako kontroler macierzy dyskowej, czy jako zwykły dodatkowy kontroler IDE. W zależności od wybranego trybu pracy trzeba też do Windows zainstalować odpowiednie sterowniki - inne, gdy pracuje to jako macierz, a inne, gdy działa jako dodatkowy kontroler (z góry zaznaczam, że nie korzystałem z niego nigdy jako kontrolera macierzy dyskowej, więc wiem o tym tylko tyle, co wyczytałem w intrukcji).
Gdy kontroler pracuje jako zwykły kontroler IDE, można do niego podłączyć po dwa urządzenia na kablu, czyli razem cztery. Gdy pracuje jako kontroler macierzy, faktycznie do każdego kabla podłącza się tylko jeden dysk. Te proste kontrolery potrafią pracować tylko w trybie 0 (Striping - Performance) albo w trybie 1 (Mirroring - Security), natomiast nie mogą pracować w trybie 0+1, co wymaga czterech dysków (podobno płyty Abit-a mają bardziej zaawansowane kontrolery).

W każdym razie, jako kontroler IDE z podłączonymi dyskami twardymi spisuje się to znakomicie.

Zwróć też uwagę, że nowocześniejsze układy firmy Silicon Image (dawniej CMD), spotykane obecnie na dodatkowych kartach PCI z kontolerem IDE lub RAID, mają większe możliwości - bez problemu obsługują także wszelkie napędy CD, a nie mam pewności, czy możliwości wersji z kontrolerem macierzy RAID też nie są lepsze. Może lepiej darować sobie marny kontroler RAID na płycie i kupić lepszy kontroler na karcie? Z drugiej strony, od roku już nie przyglądałem się nowym płytom głównym i nie wiem, czy nie mają przypadkiem nowszych i lepszych kontrolerów RAID. W każdym razie, przed zakupem sprawdź to dokładniej. Ja informację o tym, że kontroler kiepsko obsługuje napędy CD znalazłem dopiero na stronach FAQ Gigabyte, w dziale poświęconym mojemu modelowi płyty. Trzeba dobrze szukać i czytać między wierszami.

Ostatnio zmieniany przez puch : 24.09.2003 o godz. 22:02
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post