Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.09.2003, 22:18   #138
insane
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.09.2003
insane w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteOn52327S + AbitBE6-II czyli co jest grane?

Mam nastepujacy problem a ze dyskusja sie toczy na pokrewny temat to moze bylibyscie tak mili i mi pomogli - ja juz wysiadam. Otoz mam dysk IBM DTLA 30GB podpiety na HPT 366 jako Master. Do niego jako drugi Dysk Caviar 3GB. Pomijam fakt ze drugi dysk posiada max Udma 33. Wazne ze poki co to chodzilo. Posiadam dwie nagrywarki Teac W512EB oraz tytulowa LiteOn 52327S. Postanowilem Podpiac obie nagrywarki Na jednym kablu do drugiego kanalu HPT 366. W ten sposob wszystko u mnei chopdziloby na HPT 366. Podpiolem bios piekniewszystko wykryl, ale okazalo sie, ze windows nie widzi nic poza dyskami! Sprawdzilem w biosie i udma66 mam aktywowane. Pomyslalem ze moze moj Liteon nie moze byc masterem wiec zamienilem miejscami nagrywarki. Od tej pory teac byl Master a LiteOnn Slave - niestety windows dalej nie widzial moich nagrywarek podpietych pod HPT 366. Pomyslalem ze moze to wina wolniejszego dysku i wyprobowalem nastepujaca konfiguracje Caviar ( maly dysk ) dalem jako master na IDE IBM jako Master Na HPT 366 (kanal1) Natomiast Obie nagrywarki jak byly - na HPT 366 ( kanal2 ). Jak sie mozna domyslec nadal nic. Pomyslalem ze moze drugi kanal HPT 366 jest walniety ( jesli to mozliwe - nie znam sie ) i pod IBM jako slave dalem Teac-a. Windows Widzial dysk a nagrywarki na tym samym kablu nie widzial! Zamiast Teacka wyprobowalem LiteOn i tez nic! Dlugo bym jeszcze pisal ale rzaglowalem dyskami i nagrywarkami na chyba wszystkie mozliwe sposoby. Probowalem nawet najbardziej absurdalnych polaczen i nic widows uparcie nie chcial widziec nagrywarek pod UDMA66. Postanowilem sprawidzc czy windows widzi nagrywarki pod IDE. Oba dyski dalem na kanal1 HPT 366 a nagrywarki na osobne kanaly IDE obie jako mastery. Okazalo sie ze windows nareszcie widzi moje nagrywarki - jednak IDE mnie nie zadowala. Postanowilem ze wyprobuje testowo wypalic jedna plytke z filmem. Dodam ze mam procesor Celeron466 192 Dimm 100mhz i windows 98 SE. Wolna pamiec RAM ( mam programik miezacy ) zjechala podczas nagrywania do zera i po kilku sekundach nastapila zwiecha. Plyta wypalona w 16% poszla na smietnik. Pomyslalem ze to przypadek i dokonalem drugiej proby. TO samo dokladnie 16%. Zmenijszylem predkosc nagrywania do 40x i udalo mi sie dobrnac do 26% poczym oczywiscie zwiecha. Nie mam zupelnie zadnych konfliktow ( windows nic nie widzi ) i nie wiem czym te zwiechy spowodowane. Pomyslalem ze moze to wina IDE i postanowilem zainstalowac XP. Co sie okazalo ? Podczas instalacji wesoly instalator powiedzial ze nie widzi moich dyskow ( ktore sa podlaczone na HPT 366 ). W tym momencie padlem i zaczolem szukac pomocy tutaj. Walcze z tym 10 godzin i nie wiem o co chodzi.

Ztreszczajac Czemu przy Celeronie 466 Windows 98 Se AbitBE6-II 192 DIMM 100mhz moj system nei wykrywa nagrywarek podlaczonych pod HPT 366??
Czemu jak sa podlaczone nagrywarki pod IDE to przy wypalaniu komp sie wiesza ?
I czemu do diabla instalator XP mowi ze nie mam dysku zadnego jak stoja oba na HPT 366!!.

Nagrywarki byly podpiete w kazdy mozliwy sposob na HPT 366 w roznych kombinacjach z dyskami i nic windows nie widzi ich .

Pomozcie prosze.

Ps. Doinstalowalem do windowsa 98 drivery do plyty glownej do HPT 366 co zaowocowalo polozeniem systemu. Jakims cudem po kilku probach odpalenia i odlaczeniu obu nagrywarek system ponownie ruszyl.