Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.09.2003, 16:04   #14
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może i bredzę, ale co szkodzi sprawdzić? W komputerach czasem sprawdzają się sztuki magiczne! ^_^

A bardziej serio:
Po pierwsze, sam kiedyś tego problemu doświadczyłem - z nagrywarką (LG 4x4x24) były kłopoty, gdy razem z nią jako Slave był podpięty CD-ROM LG 32x - bez napędu było OK; po wymianie CD-ROMu na ASUS-a problemy ustały.

Po drugie, wydaje mi się, że na tym forum kilkakrotnie padło stwierdzenie, że po odpięciu CD-ROMu nagrywarka ruszyła lepiej.

Po trzecie (zastrzegam, nie jestem komputerowcem ani elektronikiem) kilkakrotnie czytałem w różnych źródłach, że interfejs IDE jest dość niedorobiony z technicznego punktu widzenia, nie wszystkie jego parametry zostały podobno ściśle zdefiniowane, i stąd biorą się różne problemy z kompatybilnością. Panowie pewnie nie pamiętają sytuacji z połowy lat 90-tych, gdy dość częste było to, że dwa twarde dyski IDE podpięte do jednej taśmy nie chciały ze sobą współpracować, mimo nominalnie poprawnego ich skonfigurowania. Albo było tak, że w kombinacji dysk A - master, dysk B - slave wszystko było OK, a odwrotnie nie chciało to chodzić za Chiny Ludowe. A były to czasy, gdy kontrolerów IDE nie było na płycie głównej, tylko były to pojedyncze kontrolery na karcie Multi-I/O, a BIOSy komputerów nie przewidywały włożenia dwóch takich kart! Jeśli więc takie dwa dyski nie chciały ze sobą współpracować, to naprawdę nic nie można było z tym zrobić.
Czytałem też kiedyś, że nie bez powodu pierwsze CD-ROM-y miały własne karty kontrolerów lub były to urządzenia SCSII - dostosowanie CD-ROMów do interfejsu ATA/IDE, czyli stworzenie interfejsu ATAPI jest podobno z technicznego punktu widzenia pewnym naciągnięciem tego standardu, i to też może powodować kłopoty.
Niedawno w Chipie był artykuł o tym, jak podłączyć kartę pamięci CompactFlash bespośrednio do interfejsu IDE. Niejako na marginesie wspomniano, że dawniej sygnały w interfejsie IDE miały wartość 5V, a obecnie obniżono je do 3,3V. Teoretycznie nowoczesny kontroler powinien obsłużyć zarówno nowe urządzenia (3,3V), jak i starsze (5V). Zaznaczono jednak, że przy jednoczesnym podłączeniu do jednej taśmy dwóch różnych urządzeń, jednego 3,3V a drugiego 5V, mogą wystąpić kłopoty.

Nie wiem, może nie ma to w tej sprawie żadnego znaczenia, w każdym razie wiem, że interfejs IDE nie jest absolutnie uniwersalny i czasem sprawia kłopoty z kompatybilnością przy łączeniu różnych urządzeń. Co szkodzi sprawdzić, czy podłączone urządzenia nie kłócą się jakoś ze sobą?