Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.09.2003, 19:17   #39
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
to ze smieci po np. karcie dzweikowej zostaja to to jest oczywiste - windows nie radzi sobie ze sprzataniem w rejestrze z prostego powodu - wpisuje sie do niego kto chce...
ale to ze slady zostawia naped ktorego sie nie isntaluje tylko podpina pod tasme - a z pkt. widzenia komputera wyglada identycznie jak kazdy inny naped to az sie dziwie (stare cdromy to co innego - ale to juz bylo tak dawno ze mozna zapomniec)
nie wiem, czy moja odpowiedz Cie usatysfakcjonuje, ale ostatnio bawilem sie w programowanie i uzywalem troche ASPI (wnaspi32.dll) aby uzyskac dostep do napedu
wszystko szlo sprawnie (odczyt nazwy napedu, wersja biosu, producent, nawet czytanie TOC itd.) dopoki nie zachcialo mi sie (niby banalnej rzeczy) programowo uzyskac informacje o tym, jaka litere ma naped, ktory wedlug ASPI przedstawil sie jako np. LITE-ON LTR-52327S
przeszukalem troche netu i jedyna odpowiedz jaka uzyskalem bylo przeszukanie rejestru i wlasnie w nim znalezienie odpowiedniego przypozadkowania naped -> litera

m.in. uzywano kluczy (dla WinXP, dla 2k chyba tez, ale dla Win9x klucze sa juz inne):
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\Scsi\Scsi Port 1\Scsi Bus 0\Target Id 0\Logical Unit Id 0
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

watpie czy microsoft tylko dlatego stworzyl te klucze, zeby mozna bylo jakos odnalezc sie z literami dyskow, ale masz juz jedna odpowiedz na Twoje pytanie
cinma jest offline