|
wiec tak
opera NIE instaluje sie w system, wszystkie swoje pliki trzyma w osobnym katalogu - wiec nie ma mowy ze zepsuje ci sys - jedyna rzecz jaka moze sie pomieszac to to jakei pliki/linki obsluguje opera - ale to mozna DOSKONALE skonfigurowac z poziomu opery - mozna to zrobic nawet tak ze osoba ktora jest wlascicielem kompa nigdy sie nie domysli ze zainstalowalem jej po cichu opere... (co zreszta mam juz przecwiczone)
IE nie da sie odinstalowac - niestety jest to wina firmy MS i nie da sie z tym walczyc - niezbednik KS powinien odpalic sie w Operze bez wiekszych problemow - IE np. 6 czy 5.5 jest wymagany nie ze wzgledu na strony www tylko skladniki systemu ktore podmienia przy instalacji kolejne wersjie IE dzialaly jak nieoficjalne serwice pack'i do windowsow (dlatego sa tak GIGANTYCZNE)
Opera jest spolszczona - nie uzywalem jescze polskiego tlumaczenia - ale na 100% jest do pobrania ze strony domowej - a niewykluczone ze jest juz wbudowane w instalke (sprawdzilem - nie jest) ale polska wersja zostaie ci zaproponowana po wejsciu na strone z downloadem - ich www sprawdza skad jestes (choc mozesz zassac dowolna - ja wzialem eng bo i sys mam 100% eng i nie chcialem miec balaganu)
uzywam wersji AD-WARE - czyli z reklama - banner jest malouciazliwy poniewaz ma te sama wysokosc co guziki i jedyne co robi to mruga - bez niego mialbym w tym miejscu poprostu szaro
nie ma zadnych ograniczen w funkcjonalnosci - ani nikt cie nie namawia nachalnie do kupna
ogolnie polecam bo poprostu warto - po przesiadce i konfiguracji (np. skrotow klawiaturowych) zyc nie umierac, a niektore funkcje - jak np. szybkie wyszukiwanie googlem sa nie do zastapienia niczym innym