Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.10.2003, 10:34   #8
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
panTOMas napisa***322;(a)
Ja również mam problem ze zgrywaniem materiału z kamery cyfrowej. Do zgrywania używam karty Pinnacle i dołączonego do niej programu Studio Version 8. Film zapisany jako VCD jest bardzo słabej jakości. Przypuszczam, że problemem może być brak odpowiednich kodeków, choć program pinnacle zainstalował swoje (patrz rys.) Będę wdzięczny za pomoc.
jeżeli zgrywasz bezpośrednio do VCD, to materiał jest pewnie kodowany w locie za pomocą wewnętrznego encodera mpeg-1 Pinnacle a ten nie oferuje zbyt dobrej jakości. w systemie masz kodek DV (msvid) ale możesz go użyć tylko do odtwarzania AVI-DV. taki kodek jest też w Studio 8 ale można zgrać film do AVI chyba tylko w tym programie i potem taki materiał kodować do mpeg-1/2. lepszą jakość można uzyskać przeprowadzając kodowanie do mpeg innym, lepszym encoderem - TMPGEnc, Mainconcept, ProCoder albo CCE. ale musisz pamiętać, że VCD ze względu na niskie bitrate i małą rodzielczość obrazu zawsze będzie wyglądało niezbyt ładnie na TV. lepszym wyjściem jest format SVCD albo oczywiście DVD o ile posiadasz taką nagrywarkę.