Niestety, o ile wiem zależy to od nagrywarki, a konkretnie od prędkości zapisu, jakie dopuszcza i melduje programowi nagrywającemu. Nagrywarki LG miały prędkość zapisu RW 2x do modelu 8320 (32x10x40x). Nowsze modele LG (od modelu 8400, 40x12x40x) nie mają prędkości zapisu CD-RW 2x - najniższa to 4x - przynajmniej takie raportuje Nero. (Sam ten problem przerabiałem!) Przy próbie nagrania takiej płyty uzyskuje się komunikat "Power calibration error".
Doświadczeń z innymi programami nagrywającymi nie mam, i nie wiem, czy potrafią one wymusić na nagrywarce prędkość, której wg Nero ona nie obsługuje. Wg Twojego doświadczenia - jest to możliwe. A powiedz jeszcze, ile czasu trwa nagranie tej płyty w WinOnCD? Ok. 35-40 minut (co by wskazywało na prędkość 2x), czy ok. 17-20 minut (co by wskazywało na prędkość 4x)? Jeśli 2x, to znaczyłoby, że program jest w stanie zmusić nagrywarkę do pracy wolniejszej, niż przewidział konstruktor, a jeśli 4x - to znaczyłoby, że płytę da się nagrać szybciej, niż przewidział jej producent, co jest niespotykane wśród płyt RW. A płytka po nagraniu daje się prawidłowo odczytać?
Nie jest wykluczone, że różne programy nagrywające w różny sposób obsługują te same nagrywarki...
Ostatnio zmieniany przez puch : 03.10.2003 o godz. 10:15
|