06.10.2003, 15:41
|
|
Bywalec
Data rejestracji: 25.06.2002
|
Poczytaj sobie na www.cdrinfo.pl testy to Ci pomoże zorientować sie jakie sa róznice pomiedzy nagrywarkami. Ja mam LiteOn 401s i nie narzekam. Dostepny jest w sieci Carefure za 599zł.
Czemu taka?
1. Format + jest raczej przyszłościowym formatem jak również jest nowszym formatem,wadą są 2x droższe płytki tj.
od 9za słąbsze firmy do 11zł za TDK za DVD+R,
od 13 do 17zł za DVD+RW
2. Nagrywrka ta bardzo szybko pali zwykła płyty CDR x40, konkurenci wymiękaja przy niej, bo co lepsze modele maja x24
3. Cena jest stosunkowo przystępna jak za taki sprzet i takie prędkości
4. Model ten jest elektronicznie podobny do kolejnego 2formatowego modelu LiteOna 411s, co sugeruje ze z czasem poprzez wgranie biosu z nowego modelu, nagrywarka ta zminie sie z jendo na 2formatową
5. LiteOn-a miałem wczesniej model 40125W@48125W i nie miałem z nim najmnijeszych problemów.
Wiesz generalnie to darowałbym sobie mało popularne firmy typu benq albo inne cuda typu cyberdrive, no chyba ze ich wnętrznosci pochodza od renomowanego producenta.
Co do czytania płytek to powiem jedno-jak mma wydać 9zł na jakąs epseranze to wole miec za 11 TDK czyli lidera jesli chodzi o nosniki cyfrowe.
Jak bedziesz kupował to pamietaj ze nagrywarka x1 pali DVD w godzine, a x4 w 15min.
Jesli masz stacjonarny DVD to najpierw sprawdz jakie płyty on odczytuje: czy DVD+ czy DVD- i kup taki sprzet zeby Ci czytał stacjonarny sprzęt.
Co do programów to ja używam Nero 6.0 011 i Easy CD/DVD Creator 6.0 deluxe i wypalam tym każda płyte. Jak chchesz sie zajmowac kopiowaniem filmów to nie pomoge CI bo jeszce sam dobrze nie poczytałem o tym ale podobno CloneDVD jest niezły.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez marc07 : 06.10.2003 o godz. 15:45
|
|
|