Panie i panowie, to naprawdę działa!!!!!!
Już mam przerobionego 401S na 411S. Przetestowałem odczyt i zapis płyt CD-R, DVD-R i DVD+R. Żadnych problemów, wszystko gra i buczy! Wszystkie programy poprawnie identyfikują nagrywarkę i jej parametry.
Stawiam wszystkim kolejkę
Opiszę dokładnie jak to zrobiłem, ale jeżeli u Was nie zadziała, nie miejcie do mnie pretensji. Przeróbki dokonujecie na własne ryzyko i wiąże się ona z utratą gwarancji. Można co prawda przywrócić stan pierwotny, ale jeżeli nastąpi awaria przerobionej nagrywarki (niekoniecznie spowodowana przeróbką) uniemożliwiająca wgranie jakiegokolwiek firmware'u, zostaniecie na lodzie
(i ja też). Jest to mało prawdopodobne, ale nie można tego wykluczyć.
Dla nieustraszonych śmiałków, którzy mimo tych ostrzeżeń zdecydowali się grać dalej, podaję instrukcje krok-po-kroku:
Potrzebne będą:
1. Program LtnFlash w wersji co najmniej 1.2.2 (ja użyłem 1.2.4),
2. Plik z zapisanym blokiem identyfikacyjnym EEPROM modelu 411S,
3. Plik z zapisanym firmwarem modelu 411S,
4. Nagrywarka Lite-On LDW-401S
Nie pytajcie mnie, gdzie można te pliki teraz znaleźć, bo nie wiem. Ja pobrałem je z linka podanego w jednym z postów na CDFreaks. Jak już wiecie cały wątek został skasowany
Nie zapisałem sobie tego linka, sorry...
Jak to zrobić:
1. Wyjmujemy z nagrywarki płytę, jeżeli się tam jakaś znajduje.
2. Uruchamiamy LtnFlash, na liście napędów wybieramy LITE-ON DVD+RW LDW-401S, wykonujemy kopię zapasową firmware'u nagrywarki oraz kopię zapasową bloku identyfikacyjnego EEPROM (na zakładce EEPROM).
3. Wgrywamy do nagrywarki blok identyfikacyjny EEPROM modelu 411S.
Krok ten jest bezwzględnie konieczny, inaczej będą kłopoty!
4. Po wgraniu bloku EEPROM, wgrywamy firmware modelu 411S.
W tym momencie jest już właściwie gotowe, ale ja zrobiłem jeszcze jedną rzecz. Najpierw uzasadnię dlaczego. Założyłem, że prawdą jest informacja, iż w bloku identyfikacyjnym EEPROM zapisane są informacje o kalibracji lasera (tego nie wiem, ale taka informacja konsekwentnie pojawiała się w wielu postach w skasowanym wątku na CDFreaks). Istnieje ryzyko, że informacje z EEPROM modelu 411S nie będą zgodne z parametrami lasera naszej nagrywarki. Wykonałem więc dodatkowe kroki:
5. Otworzyłem plik z zapisanym blokiem EEPROM mojej nagrywarki (tym oryginalnym, czyli 401S) w edytorze WinHex. Może to jednak być dowolny edytor hex-bin. Znalazłem string identyfikujący model, czyli LITE-ON DVD+RW LDW-401S i zmieniłem go na LITE-ON DVDRW LDW-411S.
6. Wgrałem zmodyfikowany plik do nagrywarki.
7. Zrestartowałem komputer (mam WinME, w WinXP chyba nie trzeba restartu, nie jestem pewny).
I to już wszystko! Jak na razie wszystko działa!
Na koniec jeszcze kilka uwag.
W kroku 3 napisałem, że jest on konieczny. Osobnicy dociekliwi, mogą się zastanawiać, czy nie można go pominąć, albo zamiast niego wykonać kroki 5 i 6. Odpowiadam, że wówczas po wgraniu formware'u z 411S nagrywarka nie działa! Miga bez przerwy dioda na przednim panelu sygnalizując błąd. Wygląda na to, że firmware 411S bezpośrednio po wgraniu sprawdza jakieś informacje zapisane w bloku identyfikacyjnym EEPROM. Jednak po poprawnym wgraniu firmware'u, blok EEPROM można podmienić, tak jak to opisałem w krokach 5 i 6. Jasne jet również, że kluczowe znaczenie dla powodzenia całej operacji ma kolejność wgrywania EEPROM i firmware'u (czyli NIE WOLNO zamienić miejscami kroków 3 i 4!!!).
To wszystko, przepraszam za przydługi post, ale starałem się być dokładny. Powodzenia!
Nulek