Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.10.2003, 21:11   #6
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wcale nie twierdzę, że LG to zła firma - przedtem miałem LG, dlatego też kupiłem LG 8320 a nie Lite-On'a, a później kupiłem combo LG. Tym niemniej uważam, że akurat te modele (8320 i 8400) są nieudane. Modele późniejsze (48-52x) są dużo lepsze.

Poza tym - to może nic nie znaczyć - ale zauważ, jak długo LG opierało się przed wprowadzeniem trybu transferu Ultra DMA 33 - urządzenia konkurencji już dawno w nim pracowały, a LG ciągle, z uporem godnym lepszej sprawy, trwało przy PIO-4. I nie mogło to być spowodowane ograniczeniami sprzętowymi, bo potem nagle masz: bios IBM do istniejącego napędu 8400, pracującego dotąd tylko w trybie PIO-4, nagle udostępnia tryb UDMA 33 - czyli pewnie można by to było zrobić wcześniej...

Aha, jeszcze jedno - z firmware'm IBM 1.12 "tracisz" żółtą diodę, sygnalizującą odczyt - z tym biosem zarówno odczyt, jak i zapis sygnalizowane są miganiem diody zielonej, tak jak w modelach późniejszych, które mają tylko jedną diodę.

No jeszcze jedno - niestety, nie miałbym nadziei na nowy firmware. Nagrywarka wyszła z produkcji jakiś rok temu, i tak też mniej więcej datowany jest ostatni dostępny do niej firmware (właśnie chyba 1.12 IBM - grudzień zeszłego roku). Ponieważ nie ma on chyba żadnych istotnych błędów, producent od roku już go nie uaktualnia i raczej nie liczę na to, że jakiś nowy się pojawi. Niestety, u większości producentów wsparcie dla sprzętu wycofanego już z produkcji jest znikome. Przykładowo, paru moich znajomych po przejściu na Win XP zmieniało zupełnie jeszcze dobre i sprawne skanery/drukarki, bo po prostu nie ma do nich sterowników, i co więcej, producenci mówią wyraźnie o tym, że nie zamierzają ich pisać.

Ostatnio zmieniany przez puch : 15.10.2003 o godz. 21:25
puch jest offline