Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.10.2003, 23:21   #6
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SoBal napisa***322;(a)

Ad A) można wydzielić dwa zasadnicze rozwiązania, DOS lub Linux.
DOS - nie ma szans. Znasz jakiś soft dla DOSa, który nagrywa płyty i obsługuje współczesne nagrywarki ? W dodatku trzy na raz ?

Co do Linuxa - chyba byłoby to możliwe. Ale nie wiem, czy CDRDAO obsługują kilka urządzeń na raz.

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)

Ad B) Tu mamy trzy wyjścia,

1) kontrola przy pomocy klawiatury i monitora, jak normalnego komputera. Nie odpowiada mi z racji kolejnego wzrostu ceny - 30 PLN klawiatura, monitor - od 150 PLN.
Monitor można sobie odpuścić. Wystarczy klawiatura z kilkoma zaznaczonymi klawiszami i odpowiednio napisany batch. Oczywiście przy założeniu, że nie wystąpią nieprzewidziane okoliczności.

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)
2) kontrola przy pomocy dedykowanego kontrolera, pisałem gdzieś powyżej, podłączyć do COM'a i oprogramować port. Na pewno najtaniej, wystarczyła by lutownica i kilka układów. Ale czy najłatwiej? Może zapodac to jako klawiaturę (poprzez DIN albo PS/2) z kilkoma klawiszami i je oprogramować?
O ile się nie mylę, to nie da się tego zrobić bez wykorzystania i8050/51, a przy tych kosztach (procesor, płytka i cała reszta) chyba wygodniej kupić klawiaturę.

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)

3) kontrola poprzez sieć wewnętrzną. Może być trudno z racji oszczędności miejsca i ramu, apache musiałby być uruchomiony na duplikatorze a to zawsze kilka MB w pamięci.
Zapraszam do dyskusji.
Apache ?? Nie wystarczy konto użytkownika o odpowiednich uprawnieniach + jakiś batch ? Wada: interfejs nie przyciągałby typowych użytkowników, a duplikator musiałby być podpięty do sieci.

Jak na razie, najbardziej sensowny wydaje się być wariant z klawiaturą, bez monitora. Możnaby nawet zrobić jakiś mały panel z LEDami, podłączany do COMa albo LPT i sygnalizujący stan urządzenia, gdyby ktoś napisał dodatkowy program.

Twoim największym problemem jest na razie zmuszenie CDRDAO albo czegoś innego do stworzenia kopii płyty w locie i nagrania jej przy użyciu trzech nagrywarek na raz. Program musiałby też pracować w trybie, który nie powoduje przejęcia magistrali, jak ma to miejsce np. w przypadku Feurio. Nie wiem, jak to robi CDRDAO.

Poszukaj najpierw programu

Ostatnio zmieniany przez Marius_The_Mad : 18.10.2003 o godz. 23:24
Marius_The_Mad jest offline   Odpowiedz cytując ten post