To prawda, że każdy chwali to co ma, a i na przeróżnych testach nie należy się wzorować bo występują w nich przekłamania. Sam mam zamiar kupić sobie nagryware po nowym roku i jakoś nie moge się zdecydować co bym chciał. Lg 16x jest bardzo dobry SD 2 rozwala bez problemu, radzi sobie z trackami poniżej 4 sekund i wszytko by było pięknie gdyby nie to że nie radzi sobie za dobrze z Protect Cd. Plextor 24x z kolei to drogi głośny i beznadziejny w walce z uszkodzonymi płytami. Nie wiem jak Liteon i Teac ( a między tymi teraz mam ochote wybierać) się sprawują jeżeli chodzi o kopiowanie zabezopieczeń, ale wg testów teac daje ciała gdy Liteon radzi sobie bardzo dobrze i zajmuje 1 miejsce wśród nowych cdrów. No oczywiście paru typów musiało napisać, że to badziew i kopie płytki, a że teac to podobno chłam i z zabezpieczeniami sobie nie radzi ( a większość z nas musi się przyznać, że tu nie chodzi wyłącznie o prędkość i wytrzymałość, ale o walke z zabezpieczeniami, które umieszczają i producenci i jakże doskonale wyposażeni piraci [doszło do tego że trudniej przegrać pirata niż oryginał] ). Liteon czy Plextor, Plextor czy Liteon, a może schować część kasy i kupić Lg, a co powiecie o Traxdata cdr-2440mb, która podobno radzi sobie ze wszsytkim. Cóż nie można ufać testom bo są w nich niezłe przekłamania. i kto by się martił wytrzymałością sprzętu przecież i tak kiedyś padnie i nie każdy napęd jest taki sam, jeden się wywali, a drugi nie. Ludzie którzy plują na LG mają albo nasrane albo próbowali nagrywać na winylach. Bo ja mam lg 4x4x24 od 2 lat wypaliłem na tym sprzęci ponad 1000 płytek i żadna mi się nie ****ała, a lg dalej dziarsko rwie się do nagrywania. Co jeszcze to nagrywa imagi z Safe Disciem 2 z *.binów i jakoś wszystko działa. Nie wymieniałbym sprzęta gdyby nie to , że nie radzi sobie z trackami poniżej 4 sekund a to jest obecny problem, a nie jakiś tam safe disc którego byle jaka nagrywara z clonem rozwali. Jeżeli ktoś jest na tyle rozsądny i ma w miare obiektywny stosunek do obecnych na rynku napędów mógłby poinformować mnie i pewno nie tylko co jest wg niego najlepszym i rozwiązaniem na obecne problemy (safe disc2 z trackami poniżej 4 sekund, protect cd, nowy badziew z 50 illegal toc, oversized itd, którego nie chcą czytać nagrywarki).